Colterm a încheiat un contract cu Eon fără să ştie în ce condiţii. Căldura timişorenilor depinde de 20 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Colterm a organizat astăzi o conferinţă de presă în care a anunţat că după problemele cu OMV Petrom Gas a încheiat un contract de Eon. Culmea este că nimeni nu ştie care sunt condiţiile acestui contract. De asemenea, noul contract nu înseamnă şi siguranţa căldurii din calorifer, o parte din oraş riscând să rămână fără căldură.

În urmă cu două săptămâni, Timişoara s-a confruntat cu o situaţie fără precedent, oprindu-se pentru câteva ore căldura în tot oraşul. În această situaţie s-a ajuns din cauza datoriilor pe care Colterm le are către furnizorul de gaz OMV Petrom Gas Contractul dintre Colterm şi furnizorul austriac expiră la sfârşitul acestei luni, astfel că societatea de termoficare a decis să rezilieze contractul cu Petrom şi să încheie o înţelegere cu Eon.

„Pentru CET Sud şi pentru cele 15 centrale de cartier am încheiat un contract cu Eon, pe o perioadă de o lună de zile”, a spus managerul Colterm, Aurel Matei. Culmea este că nimeni nu ştie care sunt avantajele şi dezavantajele contractului cu Eon. „Contractul este semnat pe o lună. Urmează ca pe anul viitor să-l prelungim, negociem. Preţul la gaz este format din mai multe componente, una dintre ele este cota de ţară. Vom şti dacă este mai avantajos în luna ianuarie când vin facturile”, a mai spus Aurel Matei.

La mâna Petrom Gaz

Chiar dacă s-a încheiat un contract de furnizare pentru o parte din oraş cu Eon, CET Centru primeşte gaz în continuare de la Petrom Gas. În aceste condiţii, nesiguranţa domneşte în continuare din cauza datoriilor de 20 de milioane de lei pe care Colterm le are către Petrom Gas. „Garanţia că nu se mai întrerupe furnizarea gazului o reprezintă plăţile pe care noi trebuie să le facem către OMV Petrom Gas. Aşteptăm sprijin şi din partea Primăriei Timişoara şi a Guvernului”, a mai spus Matei.

Potrivit acestuia, Colterm are de încasat numai de la Guvern peste 46 de milioane de lei, din care 8,4 sunt din 2008, 21,8 din 20009 şi 16 din acest an. Datoriile primăriei sunt de 54 de milioane de lei, dintre care 19,5 de anul trecut şi 34,5 din acest an. În comparaţie cu aceste cifre, sumele pe care le datorează cetăţenii sunt infime, patru milioane de lei şi firmele trei milioane de lei. Cu toate acestea, cei care îşi achită facturile la termen sunt primii care au de suferit.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite