Timişoara: Clinicile private, singura şansă pentru fertilizarea in vitro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Clinicile private, singura şansă pentru fertilizarea in vitro
Timişoara: Clinicile private, singura şansă pentru fertilizarea in vitro

Activitatea primulului centru de profil din România a fost suspendată din cauza nerespectării unor reguli europene. Familiile care se bazau pe „eprubetă” trebuie să apeleze la medicii din sectorul privat.

Bănăţenii cu probleme de infertilitate care îşi puneau toate speranţele de a avea un copil în Centrul de fertilizare in vitro de la Maternitatea Bega din Timişoara trebuie să-şi reorganizeze bugetul şi să apeleze la clinicile private. La 14 ani de când profesorul doctor Ioan Munteanu a realizat prima astfel de procedură, Autoritatea Naţională de Transplant (ANT) a oprit temporar activitatea la Centrul de fertilizare in vitro de la Maternitatea Bega. Astfel, preţurile necesare fertilizării în eprubetă cresc considerabil.

Lipsa filtrelor de aer întârzie redeschiderea
Capitala Banatului, oraş-pionier al fertilizării in vitro (FIV), a rămas fără centrul medical care i-a adus recunoaşterea naţională. Lipsa filtrelor de aer şi a aparatelor de ozonificare sunt motivele care au dus la suspendarea fertilizărilor in vitro la Clinica de Obstetrică-Ginecologie „Bega” din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara. „Autoritatea Naţională de Transplant a constatat că nu sunt satisfăcute condiţiile europene şi a suspendat temporar activitatea centrului”, a declarat doctorul Doru Anastasiu. Pentru ca fertilizările in vitro din cadrul clinicii timişorene să fie reluate, este necesară reamenajarea spaţiului şi dotarea lui cu aparatura impusă de ANT. „Costurile necesare reluării activităţii ar ajunge la 250.000 de euro, dar, momentan, nu ştim de unde să luăm aceşti bani”, a declarat doctorul Doru Anastasiu.

Costurile bebeluşului-eprubetă
„Acest centru este şansa multor familii de a avea un copil, iar în cadrul lui au fost realizate cu succes câteva mii de fertilizări in vitro”, a adăugat Anastasiu. Centrul din Timişoara nu a fost singurul suspendat din ţară. Asemenea lui, centre din Bucureşti şi Braşov şi-au oprit, la rândul lor, temporar, activitatea.
„În clinica noastră, procedura efectivă de fertilizare costa 650 de euro, iar dacă adaugăm tratamentul, preţul total ajungea la 1.500 de euro”, a spus Doru Anastasiu, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie „Bega”. Potrivit acestuia, în mediul privat, costurile necesare fertilizării in vitro ajung la 2.500 de euro. ;

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite