Capitala Banatului se prăbuşeşte la cel mai mic cutremur: 588 de clădiri cu risc seismic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirile istorice din Timişoara,lăsate în paragină riscă să se prăbuşească la primul seism. Singurul pas concret făcut de autorităţi pentru prevenirea fenomenului a fost întocmirea unei liste cu clădirile posibil periculoase.

Timişoara, supranumită "Mica Vienă", este ferită de cutremure puternice, iar seismele de aici diferă de cele din Vrancea spre exemplu, în sensul că seismele din Vest se petrec la suprafaţă şi au dimensiuni mai mici, spun specialiştii. Cu toate acestea clădirile vechi şi blocurile comuniste sunt puse în pericol de cel mai mic cutremur, indică un studiu făcut  încă de acum şase ani. Acum doi ani s-a întocmit o listă cu 588 de clădiri care trebuie expertizate pentru că sunt considerate rescante. Cei care au atribuţii în domeniu nu au făcut mare lucru în acest sens nici până acum. Palatele vechi de sute de ani, din zona istorică pentru care Timişoara a primit numele "MIca Vienă", nu au fost consolidate şi de aceea riscul prăbuşirii lor este foarte mare.

Un studiu al Institutului de Proiectări din Timişoara (IPROTIM) a avertizat, încă din 2004, că din 40 de clădiri istorice analizate, majoritatea au un risc de peste 50 la sută de prăbuşire în cazul unui seism. Acum doi ani, s-au identificat 588 de clădiri din Timişoara cu risc seismic. „Noi am întocmit lista şi am transmis-o mai departe cu specificaţia că acele clădiri au nevoie de expertiză”, a spus arhitectul-şef al oraşului, Sorin Ciurariu.

CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO


Nu s-a făcut nimic concret


Rezolvarea problemei clădirilor istorice cu grad seismic ridicat este aruncată de la primărie la Inspectoratului de Stat în Construcţii şi invers. „Primăria şi proprietarii au obligaţia să facă expertize, consolidări sau reparaţii şi să ceară fonduri pentru asta”, a spus directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial în construcţii Vest, Ioan Constantin. Şeful Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Timişoara, Aura Junie a spus că există expertize făcute pe clădiri, dar nu pe toate. „Există un program naţional care spune că trebuie făcute. Nu poţi să pui o etichetă generală. Fiind cu vechime mare, unele clădiri sunt cu probleme grave”, a spus Junie. Aceasta a mai spus că imobilele la care s-au refăcut până acum faţadele nu au avut nevoie de consolidări generale. „La refacerea unei faţade din Piaţa Unirii chiar s-a renunţat pentru că trebuia consolidată structura de rezistenţă”, a mai spus Junie.

Părerea specialistului


Marius Moşoarcă, doctor inginer la Facultatea de Arhitectură din Timişoara şi specialist al Ministrului Culturii spune că refacerea şi consolidarea clădirilor istorice este un proces complicat care necesită bani si timp. Referitor la rezistenţa clădirilor istorice în faţa unui cutremur, specialistul spune că la imobilele istorice s-a demarat un program de inventariere a acestor clădiri, prin colaborarea dintre instituţiile abilitate în acest sens  şi Primăria Timişoara.

„Eu am prins şi cutremurul din anii ‘90. La clădirile care sunt întreţinute si s-au realizat consolidări locale autorizate nu cred că vor intra în colaps, dar vor fi avarii locale, coşuri picate sau pereţi degradaţi”, a spus profesorul. Acesta a mai spus că în pericol pot fi puse clădirile neîngrijite, lăsate în paragină. Vulnerabilitatea cladirilor istorice se stabileşte în conformitate cu actul normativ P100-3/2008, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2010 .

Proprietar de clădire istorică: „Reabilitarea trebuie făcută de sus în jos”


Reprezentanţii Primăriei Timişoara au vrut să introducă o taxă de habitat, pe care să o plătească tot oraşul pentru refacerea clădirilor istorice „Mica Vienă”, dar proiectul a fost respins de Consiliul Local. Daniel Dinu, proprietarul unui apartament dintr-o casă istorică spune că reabilitarea trebuie să înceapă  de jos în sus pentru că există riscul de a reface casa frumos la exterior, iar în câţiva ani să apară crăpturile din cauza structurii de rezistenţă.



Cu un venit peste medie, Daniel Dinu şi soţia sa au comandat studii pentru refacerea structurii de rezistenţă a clădirii. Cei doi spun că peste 80 % din colocatari nu îşi permit să investească în refacerea clădirii.

Clădire istorică, strada Mercy
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite