Cinema Parc, între bun gust şi kitsch: Clădirea din 1909 va fi îmbrăcată în lemn şi sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii zonei din Parcul Poporului din Timişoara sunt nemulţumiţi de transformarea cinematografului într-un imobil futurist. Proiectanţii clădirii susţin că au păstrat doar corpul central şi faţada, iar clădirea a fost îmbrăcată în lemn şi sticlă.

Fostul Cinematograf Parc, una din cele mai vechi clădiri din Timişoara, s-a transformat într-un imobil modern. Lucrările i-a revoltat pe cei care locuiesc pe strada 9 aprilie 1919, care susţin că s-a distrus un monument istoric. „Din fostul cinema nu a mai rămas mare lucru. Probabil că au văzut în filmele americane aşa ceva. Noi nu avem nimic în comun cu această arhitectură. În locul grădinii de vară s-a construit o clădire de birouri şi locuinţe”, a afirmat Gheorghe Popescu, unul din locuitorii nemulţumiţi.

Clădirea din Parcul Poporului a fost construită în 1909, după planurile arhitectului Josef Ecker junior. Iniţial „Apollo”, apoi „Parc”, acesta a fost cel de-al doilea cinematograf din Timişoara.  După un secol, acesta s-a transformat într-o clădire multifuncţională cu spaţii de birouri şi de locuit.



Vezi galerie foto cu fostul cinematograf Parc

„Nu e monument istoric”

Proiectanţii noii clădiri susţin că fostul cinema Parc nu face parte din clădirile de patrimoniu ale oraşului, iar reabilitarea clădirii s-a bazat pe studii istorice aprofundate. „Clădirea construită în 1909 a fost maltratată în anii `50, când s-a făcut un cinematograf în stil comunist, specific acelor timpuri. Clădirea nu face parte din patrimoniu, nici nu e monument”, a spus arhitectul Andrei Racolţa.

În noua construcţie s-a păstrat doar corpul central şi faţada, iar clădirea a fost îmbrăcată într-o carcasă de lemn şi sticlă. „Nu văd elementul kitsch. Poate că un critic de artă ar putea să spună. E vorba şi de gust şi nu vreau să intru în polemici cu nimeni”, a mai spus Racolţa.



Clădire multifuncţională, apartamente şi club

Fostul cinematograf a fost minge de ping-pong între mai mulţi patroni, iar ultima dată a fost sală de biliard. Acesta se va transforma într-o clădire multifuncţională, unde va funcţiona şi un club. În fosta grădină de vară s-a ridicat un imobil cu birouri şi apartamente. Sub clădire s-a construit o parcare pe două nivele.

Fostul cinematograf Parc Fostul cinematograf Parc
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite