Centrul istoric din Timişoara în stăpânirea pietonilor GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mobilităţii cartierul Cetate din Timişoara a fost închis pentru circulaţia autoturismelor. Reprezentanţii de la Direcţia de Mediu au făcut măsurători înainte şi după închiederea circulaţiei.

Zece străzi din jurul Pieţei Unirii, Libertăţii şi Victoriei au fost închise pentru maşini încă de vineri după masă. Restricţia va fi ridicată astăzi, începând cu ora 18.00. Străzile au fost luate în stăpânire de pietoni şi biciclişti, care au putut circula ca în centrele din marile oraşe ale Europei. Pentru a asigura aprovizionarea restaurantelor şi a magazinelor din zonă, restricţia de circulaţie a fost suspendată pe perioada nopţii în intervalul orar 21-07, în toate cele trei zile.

Am avut probleme cu unii şoferi care nu vroiau să accepte că nu pot trece cu maşina. Unii erau puşi pe ceartă. A fost obositor şi pentru noi să le explicăm la fiecare că străzile sunt închise”, a spus unul din poliţiştii care au stat de pază pentru ca şoferii să nu intre pe străzile închise.



VEZI GALERIE FOTO

Pe străzile închise au rămas parcate maşinile celor care nu le-au ridicat înainte de impunerea restricţiilor de circulaţie. În rest, liniştea a pus stăpânire pe cele mai circulate străzi din oraş. "Este minunat. Să dea Dumnezeu să rămână aşa. Se aude şi musca în casă, putem respira şi noi aer curat. De abia acum ne dăm seama în ce poluare trăim. Plus că aceste clădiri vechi sunt puse în pericol de la circulaţie. În nicio ţără civilizată nu se circula cu maşina în centre istorice", a spus Imre Fazekas, care locuieşte pe strada Vasile Alecsandri.

Reprezentanţii Direcţiei de Mediu a Primăriei au realizat  măsurători ale calităţii aerului pe strada Vasile Alecsandri înainte de închiderea circulaţiei. Aparatul care înregistrează nivelul zgomotului a indicat încă de la instalare depăşiri ale limitei admise. S-au făcut prelevări pentru determinarea ulterioară în laborator a nivelului de praf din atmosferă. Astăzi, cei de la mediu vor repeta măsurătoriile pentru a se face comparaţii între datele obţinute în condiţii în care nu era închisă circulaţia rutieră şi cele de după oprirea traficului.

image
image
image

Mercy şi Mărăşeşti rămân închise

Municipalitatea încearcă de mai mulţi ani să închidă definitiv circulaţia în centru, după modelul multor oraşe din Europa, iar acest lucru se va întâmpla într-un viitor apropiat. Există un proiect european în valoare de aproximativ 15 milioane de euro, privind reabilitarea zonei istorice.

Cu ocazia Săptămânii Mobilităţii, două străzi vor rămâne închise definitiv. Strada Mercy asigură trecerea din Piaţa Sfântul Gheorghe în Piaţa Unirii, iar din cauza teraselor, aceasta nu mai poate fi considerată o zonă în care se circulă normală. Strada Mărăşeşti se va închide pe porţiunea Piaţa Victoriei - strada Victor Vlad de la Marina.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite