SCANDAL LA PRIMĂRIE Zeci de timişoreni nervoşi protestează împotriva taxelor majorate pe care vor să le impună edilii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Timişoara organizează astăzi o dezbatere publică pe marginea taxelor şi impozitelor locale. La întâlnirea de astăzi şi-au anunţat prezenţa şi cei mai importanţi oameni de afaceri din oraş. "Guvernul" Timişoarei, grupul de consiliere, format din specialişti din toate domeniile îşi va prezenta opoziţia faţă de creşterea impozitelor locale. Tot astăzi se va discuta şi introducerea taxei de habitat.

UPDATE, ora 17.45:

Cei 100 de timişoreni participanţi la dezbatere au aprobat atunci când unul dintre ei a vorbit despre condiţiile economice actuale în care o astfel de taxă nu îşi are locul. Mai mult, aceştia au cerut anularea sau amânarea măsurii până când economia naţională va intra pe un făgaş mai bun. În plus, aceştia au ameninţat cu proteste în faţa Primăriei în cazul în care se va da curs taxei de habitat. Oamenii au mai cerut stabilirea unei metodologii clare pentru utilizarea banilor proveniţi din taxa de habitat înainte ca aceasta să fie propusă.

UPDATE, ora 17.35:

Aurelia Junie a trebuit să dea explicaţii cu privire la metodologia folosirii banilor pentru reabilitarea clădirilor din oraş. „Banii vor fi folosiţi după principiul de acordare a oricărui tip de ajutor social. Acolo unde proprietarul are banii necesari pentru reabilitare, el este obligat să o facă. Fondul de reabilitare e menit să ajute exact oamenii care nu au putinţa să facă acest lucru", a spus Junie. Aceasta a adus aminte publicului că lucrările de reabilitare efectuate timp de trei ani au fost făcute din bani ai Guvernului German.

UPDATE, ora 17.15:

Timişorenii au amintit şi de investiţiile în sistemul de amprentare pentru intrare şi ieşire din Primărie în care au fost invetite sume uriaşe, sume care puteau fi orientate spre alte nevoi ce trebuiau acoperite. Reprezentanţii municipalităţii participanţi la dezbatere au stat deoparte şi au asistat aproape plictisiţi la toate nemulţumirile enumerate de timişorenii din sală.

UPDATE, ora 16.37:

Reprezentanţii municipalităţii au încercat să întrerupă discursul  avocatei când unul dintre timişorenii participanţi la dezbatere s-a ridicat să îl potolească pe cel care a intervenit.

UPDATE, ora 16.35

Avocata Carmen Obârşanu a adus aminte de sponsorizările pe care Primăria Timişoara leface. În discuţie a fost adus şi subiectul Stadionului „Dan Păltinişan", dar şi afacerile ilegale ale clanurilor ţigăneşti din oraşul de pe Bega. Publicul a aprobat-o în timp ce reprezentanţii municipalităţii au spus că aceste subiecte nu au legătură cu dezbaterea.

UPDATE, ora 16.30:

Scandalul continuă în Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara. „Mă surprinde această prostie. Primăria a contribuit ca ţiganii să cumpere clădirile istorice pentru care nici nu plătesc  impozite. Este o aberaţie această taxă de habitat!", a spus unul dintre pensionarii care a luat cuvântul. Acesta a mai amintit de cheltuielile pe care municipalitatea le-a efectuat în ultima perioadă.

„N-aţi furat destul? Acum vreţi să vopsiţi casele. Puneţi ţiganii să îşi vopsească aceste case", a spus o altă timişoreancă

image

UPDATE, ora, 16.20:

Domnul Adrian Bodo a fost atacat de unul dintre vicepreşedinţii consiliului din Iosefin care a amintit de faptul că anul trecut a fost aceeaşi discuţie cu privire la taxa de habitat. Sala a sărit în picioare şi scandalul a început. „De mâine să adunăm semnături pentru demiterea întregii Primării", a spus Vicepreşedintele consiliului din Iosefin. Timişorenii care au venit la dezbatere au aplaudat în momentul în care a fost amintit faptul că astăzi este zi de sărbătoare. „Voi staţi aici pe banii noştri şi mai aveţi şi tupeul să ne sfidaţi. Să spună domnul Boc de Timişoara, câţi din cei care au venit la Primăria Timişoara ca la casa de odihnă au fost daşi afară? Nu vă e jenă?", a strigat una dintre doamnele prezenta le dezbatere.

Municipalitatea timişoreană prezintă astăzi proiectul privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2011. „Pentru anul fiscal s-a propus majorarea impozitelor fixe cu 6 la sută, impozitul pe clădiri pentru persoane fizice cu 10 la sută, iar cel datorat de persoane juridice cu 20 la sută”, arată referatul propus de primărie.

Oemnii de afaceri nu au rămas indiferenţi la aceste probleme şi reacţionează la propunerile primăriei. Ovidiu Şandor unul din cei mai importanţi investitori din Timişoara consideră măsura total nepotrivită. „Vedem că inclusiv guvernanţii au înţeles că majorarea impozitelor nu este o soluţie. Din păcate la nivel de primărie se încearcă majorarea în condiţiile în care subvenţiile pentru societăţile din subordinea primăriei sunt tot mai mari”, a spus Şandor.

Taxa de habitat aprinde spiritele


Primăria mai propune de anul viitor şi introducerea taxei de habitat de 40 de lei pe an pentru refacerea faţadelor de la clădirile din zonele istorice. Cu banii adunaţi de pe taxă, reprezentanţii primăriei vor să creeze în Timişoara „o creştere a calităţii urbane, îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă, creşterea confortului urban şi îmbunătăţirea imaginii Timişoarei”.

Toţi cei care au un cuvânt de spus în privinţa taxelor şi a impozitelor locale pentru anul viitor sunt aşteptaţi în sala de consiliu, astăzi de la ora 16.00.

Rămâneţi pe timisoara.adevaru.ro pentru a vedea ce se discută la dezbaterea publică.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite