Soluţie pentru clădirile monument: Închisoare pentru cei care lasă casele să se degradeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroase proprietăţi monument din oraş sunt lăsate de izbelişte să se degradeze iremediabil. Grupul de iniţiativă al Studenţilor Arhitecţi şi Urbanişti din Timişoara au iniţiat o petiţie împotriva lăsării degradării clădirilor istorice.

Studenţii au lansat o petiţie în numele timişorenilor prin care autorităţilor statului să intervină pentru continuarea prezervării moştenirilor cultural din oraş. Aceştia cer ca cei care lasă conştient casele să se degradeze să fie traşi la răspundere. “Ne e greu să credem că nu se cunoaşte la nivel instituţional situaţia unei din cele mai frumoase clădiri particulare din oraş, cea din Mihai Viteazul de la numărul 3, pe care proprietarul o lasă voit să se degradeze iremediabil. Actul de proprietate asupra unui astfel de imobil îi creează şi obligaţii legale, ce intră în sfera de responsabilitate inclusiv a institutiilor”, se arată în petiţie.

Europa are legi dure

Adrian Ionaşiu, fostul şef al Ordinului Arhitecţilor din Timişoara susţine că este timpul pentru elaborarea unei legi drastice, aşa cum există în multe ţări din Europa. În Belgia, se merge până la închisoare în cazul în care se demonstrează că un monument a fost lăsat să se distrugă.
“Singura soluţie este cea legislative-punitivă, fie la nivel naţional, fie la nivel local. Să existe o lege care să spună ce ai voie şi ce nu. Nu e o lege românească, ci una europeană. La ei se merge până la închisoare. Nu e greu să dovedeşti rea voinţa, e vizibil când e lăsat în paragină intenţionat”, a declarat Ionaşiu.



Proprietarii trebuie sprijiniţi

Specialiştii susţin că cei care lasă clădirile să se distrugă iremediabil au câteva metode clasice. Dacă decopertează casa şi lasă să intre apa, în 3-4 ani termin cu obiectivul. “Cel mai bun exemplu a fost la începutul anilor 90, când o clădire veche din zona Pieţei Unirii a fost lăsată să cadă. Dacă nici în buicul târgului nu s-a făcut nimic, ce să mai spunem de celelalte”, a mai sus Ionaşiu. Acesta crede însă că proprietarii de clădiri istorice trebuie să fie sprijiniţi să îşi renoveze casele şi la intreţinerea lor. “Au un obiectiv valoros, iar intreţinerea lui costă mai mult. Trebuie să le oferi chiar şi facilităţi fiscal”, a conchis Adrian Ionaşiu. 

Vila lui Muhle se degradează

image

Una dintre clădirile monument menţionate în petiţie este cea de pe strada Mihai Viteazu. Este vorba de reşedinţa primului florar imperial din Banat, Wilhem Muhle. La Timişoara, în anul 1888, Wilhelm Muhle a creat soiul „Madame Josephine Muhle”, un trandafir cu petale aurii cu pete albe, primul soi produs pe teritoriul României. Vila Muhle este acum una dintre proprietăţile imobiliare de lux acaparate de Ionelaş Cârpaci, şeful unuia dintre clanurile de ţigani din Timişoara.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite