Ce se întâmplă cu alpiniștii care mor pe vârf de munte? Mărturii dramatice despre „cimitirul” din Himalaya

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Colibăşanu, expediţia Makalu
Horia Colibăşanu, expediţia Makalu

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a trecut pe lângă moarte de trei ori în ultimii ani, pierzând colegi cu care a escaladat muntele. Ultime expediție a fost însă cea mai dură. O alpinistă elvețiancă în vârstă de 33 de ani și-a dat ultima suflare sub ochii românului. Chiar dacă și-a riscat propria viață, Colibășanu a rămas alături de tânără până în ultimul moment. 

Cel mai titrat alpinist român, timişoreanul Horia Colibăşanu, s-a întors recent dintr-o expediţie din munţii Himalaya, unde a cucerit vârful Makalu (8463 metri). A fost pentru a treia oară când Colibăşanu a pierdut un coleg. După ce a escaladat vârful Makalu, la coborâre, Horia a găsit-o pe elveţianca Joelle Brupbacher, epuizată şi într-o stare foarte gravă. „Am găsit-o pe Joelle ghemuită lângă o stâncă, în vânt, cu faţa acoperită de gheaţă”, a povestit Horia. Chiar dacă a fost istovit, timişoreanul a stat la căpătâiul elveţiencei, dar eforturile de salvare au fost zadarnice. Joelle a murit în vârf de munte, locul morţii fiindu-i şi mormânt pentru că așa este în alpinism. Cei care mor la altitudine rămân acolo pentru totdeauna, fără ca familiile să-i mai poată recupera. 

Vezi de ce nu pot fi recuperate cadavrele din munți, câte morminte sunt în Himalaya, dar și care a fost motivul pentru care cadavrul unui alpinist a fost aruncat într-o prăpastie, mâine în
 

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite