Cazul bătrânului trimis de Justiţie să moară de frig în pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânul Octavian Dumitrescu a rămas pe drumuri
Bătrânul Octavian Dumitrescu a rămas pe drumuri

Cazul bătrânului Octavian Dumitrescu, care a ajuns să doarmă în pădure din cauza unei sentinţe a Tribunalului Timiş este emblematic pentru modul în care viaţa cuiva se poate distruge în Justiţie, cu sprijinul unor oameni ai legii. 

Conducerea Curţii de Apel Timişoara a sesizat la Parchet, din septembrie 2008, falsificarea semnăturii pe sentinţă a unuia din cei trei judecători.

Notarul Carmen Rădulescu a scăpat basma curată

Dumitrescu (foto jos) a ajuns în pădure după ce persoane necunoscute i-au falsificat actul de identitate şi i-au vândut locuinţa. Garsoniera acestuia a fost vândută la cabinetul notarial Carmen Rădulescu. Expertizele ulterioare au stabilit că actul de identitate folosit de escroci era un fals grobian, vizibil cu ochiul liber. Notarul Carmen Rădulescu, care verifică zilnic zeci de acte autentice susţine că nu a observat diferenţele vizibile cu ochiul liber.

Protejat de statut, notarul implicat în escrocheria imobiliară care l-a lăsat în stradă pe bătrânul Dumitrescu, a fost găsit nevinovat de procurorii Parchetului Curţii de Apel Timişoara. Procurorul de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara care l-a cercetat pe notar a decis că acesta este nevinovat, în baza unui articol din legea penală care nu permite tragerea la răspundere civilă a notarilor. Legea le impune însă acestora să stabilească identitatea celor care se prezintă în faţa lor. Escrocul care susţinea că este Octavian Dumitrescu a avut o carte de identitate falsă şi notarul a certificat că escrocul este Dumitrescu.

Octavian Dumitrescu a rămas fără casă din cauza unor escroci, a unui notar şi a unui judecător

Rădulescu putea evita drama

Înşelătoria putea fi evitată dacă notarul observa diferenţele evidente dintre actul fals şi unul original. Un raport de expertiză criminalistică arată că falsul este grosolan. „Nici imaginea de fond, nici datele consemnate, nici modul de consemnare a datelor de identitate nu corespund unei cărţi de identitate emise de autorităţile române", se arată în expertiza criminalistică din dosar. În buletinul fals, toate menţiunile sunt făcute cu majuscule, inclusiv locul naşterii, adresa şi autoritatea emitentă, menţiuni care în actele originale se scriu cu minuscule.

Nu-şi asumă răspunderea

Deşi nu e nevoie să fii nici criminalist şi nici notar pentru a sesiza un fals atât de grosolan, Carmen Rădulescu spune însă că nu se simte în niciun fel responsabilă pentru drama pensionarului. „Nu sunt vinovată cu nimic. Nu eram obligată să ştiu ce se scrie cu minuscule în buletin. Dacă nimeni nu mi-a făcut instructaj despre cum trebuie să arate un act de identitate autentic, nu aveam cum să ştiu"", a declarat notarul.

Judecătorul Emilia Cioabă i-a pecetluit soarta

Soarta bătrânului a fost pecetluită apoi de un complet al Tribunalului Timiş, care a decis că vânzarea, deşi bazată pe fals, e valabilă. Hotărârea a fost redactată de judecătoarea Emilia Cioabă şi actul poartă pe el numele magistraţilor Constantin Costea şi Dănuţ Diaconescu (foto jos), cu semnături în dreptul acestor nume.

Ultimul magistrat a acceptat să discute despre caz cu reporterii "Adevărul", încă din vara anului trecut, recunoscând în timpul discuţiei că s-a făcut o nedreptate.  Surse din Palatul Justiţiei spun că, după discuţia cu reporterii, intrigat că nu ştie detalii legate de caz, judecătorul Diaconescu s-a dus la arhivă să vadă ce e în dosar. Când s-a uitat peste sentinţă a avut surpriza să constate că nu este semnătura lui pe document.

Judecătorul Dănuţ Diaconescu a sesizat că semnătura lui a fost falsificată

Semnături falsificate

După ce a constatat falsul, judecătorul a anunţat conducerea Tribunalului şi a Curţii de Apel Timişoara. "Preşedintele Curţii de Apel, Lidia Barac, a depus o plângere penală pentru comiterea infracţiunii de fals", a declarat Mariana Boer, purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel. Reprezentanţii Parchetului au informat că se fac cercetări premergătoare în dosarul penal. „Soluţia poate fi atacată de bătrân şi schimbată dacă se întrunesc condiţiile legale", a declarat, în septembrie 2009 Vasile Bâc, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel.

Dosarul putrezeşte acum la Parchetul General

În toamna anului trecut dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi s-a început urmărirea penală, împotriva autorului necunoscut, pentru fals. „Judecătorii Dănuţ Diaconescu şi Constantin Costea nu şi-au recunoscut semnăturile de pe sentinţa redactată de Emilia Cioabă. S-a făcut o expertiză tehnică în urma căreia s-a stabilit fără dubii că cineva a falsificat semnăturile celor doi judecători. Procurorii de la Bucureşti au mai audiat un grefier", au declarat pentru Adevărul de Seară Timişoara surse judiciare foarte importante care au dorit să le fie protejată identitatea.



Bătrânul din pădure nu a mai apărut

Octavian Dumitrescu a ajuns boschetar

Până în septembrie 2009, Octavian Dumitrescu venea lunar la redacţia Adevărul de Seară din Timişoara pentru a aduce corespondenţa cu sistemul judiciar pe tema cazului lui. În toate documentele i se dădea dreptate dar i se spunea că cercetările sunt în curs. Între timp bătrânul nu avea unde să locuiască, Gara de Est (foto sus) fiind un refugiu. Alte refugii erau unele clădiri abandonate din oraş. Bătrânul mai avea amenajată o colibă într-o pădure din apropierea Timişoarei. Apoi a venit gerul năpraznic şi Dumitrescu parcă a dispărut de pe faţa pământului. Nimeni nu mai ştie să spună nimic despre el.

VIDEO: Cazul bătrânului căruia i s-a furat casa, la Televiziunea Europa Nova Timişoara



Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite