Cât au muncit anul trecut judecătorii de la Curtea de Apel Timişoara: „Lucrăm de două ori mai mult, cu bani mult mai puţini”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara şi-au prezentat ieri bilanţul de activitate pe anul 2011. Raportul cuprinde şi o analiză a activităţii din ultimii cinci ani, care arată că volumul de activitate al Curţii de Apel s-a dublat, iar fondurile alocate instanţei au scăzut. 

Cifrele raportului de activitate pe anul trecut arată că numărul dosarelor din 2011 de la Curtea de Apel Timişoara a crescut cu 34 la sută, comparativ cu 2010. Datele statistice mai arată că numărul dosarelor a crescut la toate instanţele arondate Curţii de Apel Timişoara. „Comparativ cu anul 2010, se constată că la toate instanţele din raza de competenţă a Curţii de Apel Timişoara s-a înregistrat o creştere a volumului de activitate. Astfel, la Curtea de Apel Timişoara numărul de dosare a crescut cu 4.829 dosare ( 34,82%), la Tribunalul Timiş numărul de dosare a crescut cu 1.605 dosare ( 6,23%), la Tribunalul Arad s-a  înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 55 de dosare (0,33%), iar la Tribunalul Caraş-Severin  s-a înregistrat o creştere a volumului de activitate, cu 2.203 dosare (22,94 %)”, se arată în raportul întocmit de judecătorii Curţii de Apel Timişoara. 

Comparativ cu anul 2007, volumul de activitate al Curţii de Apel Timişoara a crescut cu sută la sută. Magistraţii susţin că această creşetere a volumului de muncă a venit în contextul în care sumele alocate Curţii de Apel au scăzut cu 30 la sută. „Bugetul alocat Curţii de Apel a scăzut gradual. Avem o dublare a volumului de activitate. Este o presiune foarte mare pe judecători. Raportat cu 2010, când am avut un număr de 500 de dosare pe cap de judecător, în 201, încărcătura pe judecător a fost de peste 1.000 de dosare. Toate acestea vin pe fondul reducerilor salariale, a diminuării bugetului alocat Curţii de Apel şi pe fondul scăderii numărului de magistraţi”, a explicat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Cristian Pup. 

La bilanţul Curţii de Apel a participat şi secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, Lidia Barac, fost preşedinte al Curţii de Apel Timişoara. „Această instanţă este preocupată de scurtarea duratei proceselor, respectarea termenelor de redactare a deciziilor. Sunt extrem de puţine dosarele mai vechi de un an. S-au făcut eforturi uriaşe, cu personal, nu extrem de generos. Rezultatele obţinute pot fi puse pe seama managementului eficient, şi când spun asta, mă refer atât la conducerea administrativă, cât şi la fiecare judecător de caz, care îşi gestionează dosarul”, a concluzionat Lidia Barac.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite