Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timişoara se transformă într-o clădire futuristă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În curtea interioară a castelului s-au găsit vestigii interesante
În curtea interioară a castelului s-au găsit vestigii interesante

Castelul Huniade se va transforma într-o clădire futuristă în urma unei finanţări de 12 milioane de euro. Cea mai veche clădire din Timişoara a fost construită între anii 1443-1447 de către Ioan de Hunedoara pe ruinele unui vechi castel.

Castelul Huniade, care adăposteşte astăzi Muzeul Banatului, a fost construit pe ruinele unui castel din secolul XIV, care a aparţinut regelui Carol Robert de Anjou. Deşi este una din principalele atracţii turistice din oraş, castelul nu le oferă mare lucru vizitatorilor. A fost nevoie de o finanţare europeană în valoare de aproape 12 milioane de euro, pentru ca acest castel, după modelul Bastionaului Terezia, să îşi schimbe înfăţişarea.

În scurt timp va începe licitaţia pentru a preluarea lucrărilor. Eu am văzut proiectul şi pot să spun că dacă era după noi am fi fost chiar şi mai deschişi. Arhitectura modernă poate să pună în valoare partea veche. Important e în ce mod se realizează. În orice caz, vor căpăta utilitate multe din spaţii”, a spus Dan Ciobotaru, directorul Muzeului Banatului.

Pod amenajat ca mansardă

Există o adevărată dispută cu privire la reabilitarea castelului, însă ultimul cuvânt îl va avea Comisia Naţională a Monumentelor. Cele mai multe semne de întrebare se ridică asupra mansardării podului castelului.



S-a ridicat o opoziţie a unor specialişti în privinţa iluminării. Unii susţin că trebuie făcute geamuri doar în partea spre curte. E mult spaţiu acolo şi poate fi folosit”, a mai spus Ciobotaru.

O altă zonă pentru care nu se cunoaşte încă destinaţia finală este curtea interioară, unde lucrările de arheologie sunt în plină desfăşurare. “În curte mai avem de săpat. Am scos la lumină un turn vechi de peste 700 de ani, care trebuie lăsat la vedere. Mai avem şi o fântână şi vom mai descoperi încă una medievală. Va exista şi un lift”, a mai declarat directorul Muzeului Banatului.

Castelul Huniade va avea magazine de suveniruri, cafenele, săli de expoziţii şi evenimente, iar în ce priveşte oferta muzeului, vor exista o serie de atracţii noi: sala de numismatică, sala de hărţi, sala de tortură.

Citat
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite