Casele falimentarilor, afaceri bune pe criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licitaţiile pentru locuinţe scoase la vânzare de bănci reprezintă o şansă pentru timişorenii care caută apartamente ieftine. Deocamdată, foarte puţini oameni cunosc mecanismele unor licitaţii de imobile. Pe lângă avantajul financiar, există însă şi riscuri.

Numărul executărilor silite care se află pe rol la Judecătoria Timişoara se apropie de cifra impresionantă de 6.000, în primele şase luni. Pentru multe dintre ele, băncile încearcă să îşi recupereze banii prin vânzarea de imobile prin licitaţie. Consilierii agenţiilor imobiliare susţin că acestea sunt cele mai bune soluţii pentru cei care dispun de lichidităţi şi doresc să facă o afacere rentabilă.


Cei mai mulţi dintre cei care au cumpărat case prin licitaţii au revândut apartamentele la preţ dublu. „Aceasta este o oportunitate bună pe timp de criză. Este o componentă a crizei. Dacă poţi, nu văd de ce să nu profiţi de ea. Numărul licitaţiilor este în creştere”, a declarat Andrei Văcaru, consultant imobiliar.


Nu se pierd bani


Cei care vor să participe la licitaţii trebuie să lase 10 la sută din valoarea imobilului, însă ei nu riscă nimic pentru că dacă nu câştigă, îşi primesc banii înapoi. „Avocatul nu opreşte niciun leu. Nu sunt taxe notariale, nu ai ce pierde. Trebuie doar să te informezi, să ai bani şi să acţionezi”, a mai spus Văcaru.
Clienţii licitaţiilor trebuie însă să ţină cont şi de unele riscuri. Ar putea găsi casele fără geamuri, prize, întrerupătoare sau vase de toaletă. În 15 zile, banca poate să facă contestaţie în cazul în care se consideră că s-a vândut prea ieftin.


La prima licitaţie se merge pe preţul de evaluare, la a doua scade cu 25 la sută, iar la cea de-a trea se ţine cont de preţul cel mai mare de la strigare. Informaţiile despre licitaţiile publice sunt oferite de fiecare bancă în parte.

Preţuri extrem de avantajoase la licitaţie


Cei care au cumpărat locuinţe prin licitaţii publice au făcut afaceri foarte avantajoase. Un apartament cu două camere, în Piaţa Doina, s-a vândut cu 18.500 de euro. Urmează să fie licitată o casă în construcţie la Dumbrăviţa, care va putea fi cumpărată cu 30.000 de euro. Duplexul finisat s-ar putea vinde cu peste 100.000 de euro.

Licitaţiile pentru excutările silite sunt componente ale crizei.
Andrei Văcaru, consultant imobiliar

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite