Timişoara: Casele inteligente salvează puşculiţele bănăţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Casele inteligente salvează puşculiţele bănăţenilor
Timişoara: Casele inteligente salvează puşculiţele bănăţenilor

Oamenii au început să investească în aşa-numitele case pasive, bine izolate, care îi ajută să economisească la întreţinere.

Costurile ridicate pe care le implică întreţinerea unei case, mai ales în anotimpul rece, îi determină pe tot mai mulţi bănăţeni să investească în tehnologii noi, care promit consumuri energetice reduse. Cu structuri rezistente, casele din cofraje de polistiren, care urmează o tehnologie împrumutată de la americani, se construiesc mai ieftin cu 10 procente faţă de cele clasice, din cărămidă.

Dezvoltatorii îi asigură pe cei care se hotărăsc să-şi ridice case din cofraje că economiile în timp sunt importante, întrucât pentru încălzirea unui metru cub dintr-o astfel de locuinţă se consumă anual 15 kilowaţi.
Bănăţenii care îşi doresc o casă care să funcţioneze după scenarii prestabilite le aleg pe cele inteligente. „Durata de viaţă a aparaturii din casă se prelungeşte, pentru că sunt păstrate mereu condiţii optime de temperatură”, a explicat dezvoltatorul Narcis Semeniuc.

Bani mai puţini, chiar şi pentru finisaje complete

Casele pe structură de lemn, dotate cu panouri fotovoltaice, bazine de colectare a apei de ploaie şi pompe de aer care îi scutesc pe bănăţeni de praf contribuie, la rândul lor, la economisirea banilor destinaţi întreţinerii. „Costurile de încălzire ajung la 30 la sută din cele tradiţionale, iar casele vin perfect finisate şi dotate, din Germania”, a explicat importatorul Monica Toll.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite