Casa Brück din Piaţa Unirii, unde se află o farmacie din 1911, a căpătat un aspect civilizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia în stil Secession şi Art Nouveu, care începe pe strada Mercy şi se termină în Piaţa Unirii, a fost reabilitată fără ajutorul Primăriei GALERIE FOTO

Într-o perioadă în care superbele clădiri istorice ale Timişoarei, veritabile monumente arhitecturale, sunt lăsate în paragină din lipsă de fonduri ale proprietarilor ori ale primăriei, excepeţiile nu au cum să nu atragă atanţia. Este cazul Casei Brück, din Piaţa Unirii, construit în stilul Secession şi Art Nouveu, între 1910-1911, după planurile arhitectului minune Székely László.



GALERIE FOTO

image

Ani de zile, faţada clădirii se afla într-o stare de degradare avansată, spre mirarea turiştilor care ajungeau în Piaţa Unirii. Ei bine, proprietarul unei părţi din clădire, omul de afaceri, Gianluca Testa, a decis să investeasă pentru renovarea clădirii, fără să aştepte ajutorul primăriei, ori banii de la Guvernul German, prin programul GTZ sau sprijinul altor societăţii care renovează câte o clădire istorică.

Lucrările au fost făcute de SC Romedilges SRL, o societate cu capital privat românesc, înfiinţată în anul 1997 în zona de nord a Italiei şi care are ca domeniu de activitate lucrările de Reabilitarea monumentelor istorice, construcţii de case şi blocuri la cheie, amenajari interioare, lucrări agro-zootehnice şi demolari. Ceea ce a ieşit în urma lucărilor de reabilitare se poate admira deja, după ce schelele au fost demontate în mare parte, iar pânză care acoperea peretele a fost dată jos.



Înainte



După

Istoria Casei Brück

image
image

Pe locul actualei clădiri s-a aflat deja o farmacie încă din 1828, „Crucea de Aur”, care aparţinea familiei Zifkovich. Casa Brück a fost ridicată între 1910-1911şi, de asemenea, a găzduit o farmacie, la parter. Proprietarul farmaciei era Salamon Brück. Şi astăzi există acolo tot o farmacie, a celor de la Catena. Cea mai mare parte din clădire se află pe strada Mercy, însă faţa principală este cea din Piaţa Unirii. Pe frontul principal se află scris „BS”, după numele proprietarului.

Se observă folosirea plăcilor ceramice ca ornamente, fiind inspirate din motive folclorice maghiare, generalizate la arhitectura Secession din Ungaria. Interesant este că farmacia de la parter păstrează şi azi o mare parte din mobilierul original. Pe vitralii este scris cuvântul farmacie în limbile română, maghiară şi germană, acesta fiind cel mai probabil realizat după unirea din 1920.



Frontonul Casei Brück, care seamănă cu o felie de tort, aduce aminte de unele construcţii realizate la Budapesta.

Faţada are cinci registre: subsol, parter şi trei etaje, fundaţiile sunt din caramidă, ziduri portante din cărămida în grosime de 70 centimetri, tavan din bolţi de cărămida şi profile metalice I.



image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite