Cadavrele alpiniştilor care mor în vârf de munte sunt irecuperabile. Un alpinist mort în potecă a fost aruncat în prăpastie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De multe ori, corturile devin morminte pentru alpinişti
De multe ori, corturile devin morminte pentru alpinişti

În ascensiunile sale pe cei mai înalţi munţi ai lumii, Horia Colibăşanu a pierdut trei colegi. De fiecare dată trupurile lor au rămas pe vârf, unde sunt adevărate cimitire. Numai în Himalaya şi-au lăsat oasele în munţi aproximativ 1.000 de alpinişti.

„Alpinismul nu e un sport extrem”, spune alpinismul timişorean Horia Colibăşanu, întors recent dint-o expediţie de succes pe vârful Makalu (8463 metri), din Himalaya. În ciuda acestei convingeri, moartea îi pândeşte pe alpinişti la fiecare pas. Dovadă în acest sens stau experienţele lui Colibăşanu, care, în patru ani, a pierdut trei colegi de expediţie, dintre care unul era cel mai bun prieten al său, spaniolul Inaki Ochoa de Olza. Ultima expediţie a fost însă cea mai cruntă. Alpinista elveţiancă Joelle Brupbacher s-a stins chiar în braţele timişoreanului, care a făcut tot ce a fost omeneşte posibil pentru a o salva.



„Mormintele” de pe munte

„Joelle se simţea foarte rău. Deşi îi administrasem medicamente speciale pentru altitudine, acestea nu puteau compensa epuizarea şi lipsa oxigenului. Când am intrat în cort, Joelle nu mai respira. Am făcut masaj cardiac, dar nu am reuşit să obţinem nicio reacţie”, a povestit Horia. După ce a fost constatat decesul, alpiniştii au plecat mai departe, lăsând trupul neînsufleţit al alpinistei acolo. „Eu nu ştiu să se fi făcut vreo recuperare. A fost o încercare de salvare, cu elicoptere, şerpaşi. Tentativa a eşuat după jumătate de drum, iar factura a venit cam 50.000 de euro. Nu costurile sunt însă principala problemă, ci faptul că se riscă viaţa unor oameni pentru a recupera un corp uman”, a explicat Horia Colibăşanu. Potrivit acestuia, a fost un caz în care cadavrul unui alpinist a rămas chiar în potecă, fiind aruncat, la cererea familiei, în prăpastie. Potrivit alpinistului, în toată Himalaya numărul celor care şi-au lăsat corpurile se apropie de 1.000.



FOTO:
Cortul în care a murit elveţianca Joelle Brupbacher a fost prăbuşit şi transformat în mormânt

Horia Colibăşanu este urmărit de umbra morţii din 2008, când a încercat să urce pe Annapurna, cel mai periculos vârf din Himalaya. Atunci şi-a pierdut cel mai bun prieten, pe spaniolul Inaki Ochoa de Olza, alături de care a stat aproape cinci zile la peste 7.000 de metri, în încercarea de a-l salva, după ce alpinistul străin a suferit un edem cerebral. Doi ani mai târziu, în 2010, Colibăşanu a urcat în premieră naţională pe Annapurna şi i-a dedicat reuşita amicului său decedat. Succesul său a fost umbrit acum un an de moartea altui alpinist spaniol, Tolo Calafat. După ce a aflat că nu mai poate să coboare de pe vârf, Horia s-a dus după el, deşi, el fiind pe drumul de coborâre, s-a expus morţii. Din păcate, Tolo a fost de negăsit. Cel mai probabil a fost acoperit de zăpadă, pentru că ningea şi vântul era puternic.







Horia Colibăşanu, expediţia Makalu
image
image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite