Timişoara: Toţi românii plătesc pentru procesul care a pus în genunchi România la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Toţi românii plătesc pentru procesul care a  pus în genunchi România la CEDO
Timişoara: Toţi românii plătesc pentru procesul care a pus în genunchi România la CEDO

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara a primit daune în valoare de  2,4 milioane de euro pentru că Primăria Timişoara a vândut ilegal mai multe apartamente chiriaşilor dintr-o clădire revendicată.

Citeşte şi:
VIDEO Cea mai mare înfrângere a statului român la CEDO: 2,4 milioane de euro intră în executare (GALERIE FOTO)

Camera de Comerţ a revendicat şi a câştigat sediul Bibliotecii Judeţene din Braşov

Justiţia din România a refuzat să dea dreptate Camerei de Comerţ, care revendica imobilul şi a emis decizii în favoarea chiriaşilor. După epuizarea tuturor formelor de acţiuni din sistemul judiciar românesc, reprezentanţii Camerei de Comerţ s-au adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului. Magistraţii de aici au decis că România, prin sistemul său judiciar şi autorităţile locale, au comis o nedreptate care trebuie reparată cu peste 2,4 milioane de euro.

Noi plătim, lor nu le pasă

Georgică Cornu, preşedintele Camerei de Comerţ, care a pierdut toate procesele din ţară, nu şi pe cel de la Strasbourg, spune acum că va executa silit statul. Banii sunt plătiţi însă de fiecare dintre noi în timp ce persoanele care au provocat acest prejudiciu ridică din umeri indiferente. „Nu ştiam de această sentinţă. Să plătească statul român despăgubirile că a dat legile aşa cum le-a dat. Noi doar le-am aplicat”, a spus primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, cel care a vândut, ca şef al administraţiei locale, apartamentele chiriaşilor. Secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, şef al juriştilor primăriei şi „artizan” al vânzărilor către chiriaşi a ridicat şi el din umeri. „Nu avem noi treabă cu CEDO. Acolo plăteşte statul român prin Ministerul Finanţelor. Ştiu că au fost nişte procese cu clădirea aceea. S-au terminat aceste procese şi nu mai e treaba noastră”, a declarat Cojocari.

2.413.499
de euro este suma pe care statul român trebuie să o plătească Camerei de Comerţ

Despăgubiri record

Statul român va trebui să plătească însă suma de 2.413.499 euro Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara (CCIAT), în urma procesului pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Suma este cea mai mare dispusă până acum de CEDO împotriva României. Banii reprezintă contravaloarea a 25 de apartamente din Piaţa Victoriei şi zona Medicinei, care au aparţinut Camerei de comerţ, însă au fost vândute de primărie foştilor chiriaşi care s-au mutat acolo pe vremea comunismului.

Au atestat calitatea de urmaşi

CCIAT a reuşit să ateste calitatea de urmaş al vechii Camere de Comerţ, însă instanţele din România nu au recunoscut acest drept. Clădirile din Piaţa Victoriei şi strada Medicinei au fost construite în perioada interbelică. „E cea mai mare sumă pe care statul trebuie să o plătească şi mă mândresc cu asta. Pentru mine, cel mai important e semnalul că oamenii pot găsi dreptate la Uniunea Europeană. Statul face foarte multe abuzuri persoanelor fizice şi juridice. Cei care sunt nedreptăţiţi şi batjocoriţi de stat pot apela la CEDO”, a declarat Georgică Cornu, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură.

„Statul român este foarte puternic şi face foarte multe abuzuri”
Georgică Cornu, preşedinte CCIAT.

  

Şase luni de graţie

Sentinţa CEDO a fost pronunţată în iunie, iar statul are la dispoziţie şase luni să plătească banii. Dacă nu se va face acest lucru, va începe procedura de executare silită. „Noi am urmat toate căile legale din România. Au existat sentinţe irevocabile prin care se spunea că cei care au cumpărat au fost de bună credinţă. Au refuzat restituirea sau despăgubirea, astfel că am trimis dosarul la CEDO. Aici ni s-a recunoscut calitatea de continuator al vechii organizaţii şi s-a decis redobândirea proprietăţilor care au apărţinut Camerei de Comerţ”, a mai declarat Cornu.

Pregăteşte altă surpriză

Preşedintele Camerei de Comerţ susţine că mai pregăteşte o surpriză statului, însă deocamdată nu a dorit să-şi dezvăluie planurile. „Statul român este foarte puternic şi face foarte multe abuzuri. Adevăraţii oameni de afaceri care au bani sunt în mare parte cei care lucrează şi girează proprietăţile statului, însă banii lor sunt trecuţi în bănci din străinătate”, a mai spus Georgică Cornu.

Au o parte din clădire

În clădirea din Piaţa Victoriei, CCIAT deţine deja subsolul, parterul şi primul etaj. La acestea se vor adăuga apartamentele care nu au fost încă vândute. Pentru restul de 25 de apartamente din clădire, care au fost vândute de stat către foştii chiriaşi, Camera de Comerţ va primi despăgubiri în valoare totală de aproape 2,5 milioane de euro.

VIDEO EXCLUSIV ADEVĂRUL:

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Timişoara povesteşte cum a vândut ilegal primăria apartamentele din clădirea pentru care CEDO a dispus daunele record

image
image
image













Citeşte zilele următoare detalii interesante despre procesul cu cele mai mari despăgubiri dispuse de CEDO împotriva României în:
 

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite