Timişoara: Judecători penali în cazul daunelor record de 2,4 milioane de euro dispuse de CEDO împotriva României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Judecători penali în cazul daunelor record de 2,4 milioane de euro dispuse de CEDO împotriva României
Timişoara: Judecători penali în cazul daunelor record de 2,4 milioane de euro dispuse de CEDO împotriva României

Judecătorii care au emis cele 25 de sentinţe considerate erori judiciare de CEDO trebuie traşi la răspundere, spune avocatul Florin Kovacs, cel care a câştigat procesul la Strasbourg.

Citeşte toate detaliile despre procesul în care România a pierdut cea mai mare sumă la CEDO:

VIDEO Cea mai mare înfrângere a statului român la CEDO: 2,4 milioane de euro intră în executare (GALERIE FOTO)

Avocatul Camerei de Comerţ şi Industrie Timişoara (CCIAT) a declarat, în exclusivitate pentru reporterii Adevărul de Seară din Timişoara, că se impune o anchetă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în cazul despăgubirilor de 2,4 milioane de euro pe care statul trebuie să le plătească.

„Trebuie să răspundă cineva penal”

Ar trebui să răspundă cineva penal. Acest prejudiciu este imputabil celor din Primăria Timişoara care au procedat la vânzarea ilegală a apartamentelor. CSM trebuie să declanşeze o ancheta pentru a afla cum a fost posibil ca, în 25 de procese, să fie erori judiciare”, a declarat avocatul timişorean. Acesta spune că, în mod normal, statul trebuie să recupereze banii de la judecătorii şi funcţionarii primăriei care sunt direct responsabili de sancţiunile dispuse împotriva României.   „Până acum CSM nu a făcut un astfel de demers împotriva vreunui judecător”, a mai arătat avocatul.

Banii sunt pregătiţi

Potrivit unor surse importante din Direcţia Juridică a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, în buget sunt prevăzute sume pentru astfel de despăgubiri şi sentinţa se poate pune în aplicare imediat. „După aceea statul se poate îndrepta împotriva persoanelor vinovate pentru a recupera daunele, inclusiv prin plângeri penale”, a spus înaltul funcţionar public. Potrivit fostului preşedinte al CCIAT, dispoziţia de vânzare a fost semnată primar şi de secretar.

Cele mai mari daune

Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Timişoara trebuie să primească daune de 2,4 milioane de euro de la statul român. Statul, reprezentat de Primăria Timişoara, a vândut chiriaşilor apartamente care au aparţinut CCIAT. „Proprietarul imobilului a fost numai Camera de Comerţ şi statul român, care în acest caz este reprezentat de Primăria Timişoara”, a spus Emil Mateescu, fostul preşedinte al CCIAT. Sentinţa a fost dată în luna iunie, iar daunele trebuie achitate până în luna decembrie. CCIAT a atacat vânzările în instanţă însă judecătorii din România au decis, în 25 de dosare separate, că au dreptate chiriaşii care au cumpărat "fiind de bună credinţă".


VIDEO EXCLUSIV ADEVĂRUL:

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Timişoara povesteşte cum a vândut primăria ilegal apartamentele din clădirea pentru care CEDO a dispus daunele record

Află mai multe detalii interesante despre acest caz, zilele următoare, în EDIŢIA DE TIMIŞOARA a ziarului  

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite