CAMPANIE: Timişoara are bani pentru refacerea faţadelor la 50 de clădiri istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul proiectului „Adevărul de Seară”, de interactivitate cu cititorii, avocatul timişorean Ciprian Matei a vrut să ştie când se vor reabilita clădirile istorice. Printr-un acord româno-german Timişoara primeşte cinci milioane de euro pentru renovarea a 50 de monumente, iar cu bani de la bugetul local se va reface şi interiorul primăriei.

În capitala Banatului sunt aproximativ 14.000 de clădiri construite înainte de 1940. Clădiri de patrimoniu, protejate de lege sunt însă 600, dintre care doar câteva au faţada modernizată şi până vor fi renovate toate va mai curge multă apă pe Bega. Primăria a încercat să rezolve problema prin introducerea unei taxe de habitat, prin care toţi timişorenii să contribuie la modernizarea clădirilor. Proiectul, unul extrem de controversat, nu a fost însă aprobat de Consiliul Local. 

Nemţii pot


Salvarea vine de la nemţi care oferă, în condiţii avantajoase, un credit de trei milioane de euro plus o donaţie de patru milioane de euro, care include şi consultanţa specialiştilor germani. Arhitecţi nemţi au stat ani buni la Timişoara şi i-au învăţat pe colegii lor timişoreni cum trebuie să se reabiliteze corect o clădire, ce materiale trebuie folosite, dar şi cum trebuie întreţinută o casă. „La noi, când s-a pus problema de percepere a unei taxe locale pentru renovarea clădirilor istorice, a fost foarte mare scandal. Mulţi au spus că nu sunt de acord să plătească pentru clădirile altora. Nemţii ne refac însă clădirile”, a spus şeful Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Timişoara, Aura Junie.



În 2009 s-au renovat şase clădiri istorice, una din banii fabricii de bere şi cinci din banii nemţilor. „În următorii 10 ani avem bani pentru 50 de clădiri istorice. Sper să le facem cât mai repede, nu în 10 ani. Cheia este la proprietari. Ei trebuie să le întreţină pentru că se pedepseşte inclusiv penal”, a mai spus Junie.

Renovarea primăriei este inclusă în buget

Clădirea Primăriei Timişoara este un monument istoric a cărei faţadă a fost refăcută în urmă cu câţiva ani. Şeful Direcţiei de Dezvoltare, Aura Junie, a declarat, în exclusivitate pentru „Adevărul de Seară” Timişoara, că în bugetul din acest an sunt prevăzuţi bani pentru lucrări de renovare interioară a primăriei.


Subiect cerut de cititori, stampila, timişoara
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite