Bunicul computerelor din România împlineşte 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul computer realizat în mediul universitar din România a fost construit în 1961, la Timişoara, în cadrul Institutului Politehnic. Este primul calculator cu care s-a realizat o traducere din engleză în română, dar şi cel cu care s-a proiectat cupola Romexpo din Bucureşti.

MECIPT-1 (Maşina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic din Timişoara) este primul calculator electronic construit într-o universitate din România şi al-doilea din ţară după CIFA-1 de la Institutul de Fizică Atomică Bucureşti-Măgurele. Proiectarea acestuia a început încă din 1956 de către un colectiv condus de Iosif Kaufmann, Wilhelm Loewenfeld şi Vasile Baltac şi a fost finalizat în 1961.

Era alcătuit din 2.000 de tuburi electronice, peste 20.000 de condensatori şi rezistenţe, 30 km de fire şi 100.000 de lipituri. În total consuma circa 10 kW. Memoria era pe un tambur magnetic, iar capacitatea de memorare era de 1024 de adrese. Viteza calculatorului era de aproximativ 50 de operaţii/secundă.



Citeşte aici povestea calculatorului MECIPT-1

Evenimente “meciptiene”

Manifestările aniversare vor începe de la ora 11.00, la Rectoratul Politehnicii (din Piaţa Victorie), unde se va deschide o expoziţie foto şi documente “mecipt-iene”. După întâlnirea festivă, va avea loc dezvelirea plăcii memorial sub ferestrele clădirii unde a fost centrul de Calcul Mecipt, iar apoi va urma vizita la Muzeul de Artă, unde este expusă o parte din Mecipt-1, în cadrul expoziţiei “De la primele scrieri la multimedia”.

De la ora 18.00, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, în Amfiteatrul A 101 şi holul mare, va avea loc un eveniment special care se va încheia cu un spectacol de lasere comandate special pentru aniversarea Mecipt.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite