Timişoara: Călin Brandabur are avioane mici cu ambiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul timişorean controlează de la sol copii ale marilor avioane.

Profil
Născut - 15.04.1981
Educaţie - Facultatea de Management şi Marketing, UVT
Experienţă - Pasionat de aeromodele de patru ani
Familie - părinţii sunt profesori la Timişoara


Călin a descoperit avioanele mici cu puţini ani în urmă şi nu a durat mult până când a transformat aeromodelismul într-un mod de viaţă.

Pasionat de programare şi de calculatoare, timişoreanul a fost atras din prima de avioanele mici şi mari, iar imediat după ce şi-a câştigat singur banii de buzunar şi-a dedicat toate economiile achiziţionării de aeromodele.

„Mi-am dorit foarte mult să am propriul aeromodel, iar apoi am trecut de la un model la altul, astfel că astăzi unul din avioanele mele prinde şi 250 de kilometri la oră”, a spus Călin.

Opt kilograme de mecanică

Cel mai mare aeromodel din colecţia tânărului timişorean cântăreşte opt kilograme, astfel că manevrarea neatentă a acestuia poate cauza accidente grave. „Oamenii trebuie să înţeleagă că aeromodelele nu sunt jucării. De fiecare dată când zburăm, avem grijă ca spectatorii să stea departe de pistă”, a adăugat Călin.  Pentru că aeromodelismul nu înseamnă doar pilotaj, modeliştii trebuie să ştie şi un pic de mecanică.

„Aeromodelele vin în kit parţial asamblat sau complet dezasamblat, iar fiecare modelist se ocupă de documentare, asamblare şi zbor, împărtăşind apoi experienţele sale colegilor de zbor”, a explicat timişoreanul. Moştenirea genetică, de la părinţii care sunt profesori de mecanică, dar şi pasiunea pentru tehnică şi logică, îl ajută pe Călin să-şi pună „pe aripi” şi cele mai complexe aeromodele. Tânărul are chiar şi un avion îmbrăcat în LCD-uri, care creează adevărate spectacole în aer pe timp de noapte.

Întâlniri cu colegii de zbor

Ancorat în activităţile aeromodeliştilor din toată ţara, Călin participă cu entuziasm la zboruri din deschiderea mitingurilor aviatice, precum şi la concursuri de modelism. Cea mai recentă întâlnire a aeromodeliştilor a avut loc la Alba Iulia, iar Călin a transmis live, pe forumul RHC şi pe site-ul www.flightaddicted.ro, toate informaţiile adunate de la eveniment. „Am filmat întreaga manifestare, pentru ca şi colegii care nu au putut veni la Alba Iulia să vadă tot ce se întâmplă acolo”, a spus Călin.

Întrebări şi răspunsuri
Unde se reunesc aeromodeliştii timişoreni ?
La marginea Timişoarei, lângă aerodromul Cioca, pe drumul spre Cenad, este spaţiul în care ne adunăm la fiecare sfârşit de săptămână pentru a ne înălţa aeromodelele.

De ce criterii se ţine cont în timpul zborului ?
Este important ca spectatorii să nu se afle pe pistă. De asemenea, nu zboară mai mult de două aeromodele simultan, şi de fiecare dată suntem atenţi la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Care sunt condiţiile de zbor în Timişoara ?
Avem nevoie de un spaţiu mai bun, dedicat aeromodelismului. Momentan zburăm lângă aerodrom, dar locul se umple pe timpul verii de timişorenii care vin să facă plajă pe pistă.

ce-i place
Călin este pasionat de programare şi de calculatoare. Tocmai de aceea, s-a înscris şi la Facultatea de Calculatoare, pe care o urmează după ce a absolvit Facultatea de Management şi Marketing.
ce nu-i place
Tânărului timişorean nu îi place deloc răutatea oamenilor. „Nu-mi place foamea de bani şi modul în care banii îi transformă pe oameni”, a spus Călin.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite