Timişoara: Bijutierii romi dau tradiţia pe modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Bijutierii romi dau tradiţia pe modă
Timişoara: Bijutierii romi dau tradiţia pe modă

Brăţări, verighete şi cercei din argint şi-au făcut loc în faţa Cinematografului de Vară.

Veniţi din toată ţara la Festivalul IRAF, expozanţii şi-au instalat mesele de la primele ore ale dimineţii şi au transformat Cinematograful de Vară într-un mic târg meşteşugăresc. Cazanele din cupru, inelele din argint şi brăţările cu multe pietre colorate au atras privirile timişorencelor, cunoscute de meşteşugari pentru gusturile pretenţioase. „Încă dinaintea Revoluţiei, aici se simţea influenţa occidentală”, a spus Robert Porogean, meşteşugar din Alexandria.

Pentru a se menţine pe piaţă, meşteşugarii urmăresc îndeaproape tendinţele internaţionale. „Intrăm pe Internet şi căutăm în permanenţă cele mai interesante bijuterii”, a spus Robert Porogean. „Acum se poartă pietrele Swarovski, aşa că folosim şi noi pietre din cele mai diverse”, a adăugat acesta. Dacă de prelucrarea şi şlefuirea argintului se ocupă singuri, meşteşugarii iau pietrele pe care le montează în bijuterii de la alţi comercianţi. „Avem şi noi specialişi, cum, Mihai Albu îşi face singur pietrele ?”, a spus, în glumă, Robert Porogean.


Meşteşug de familie
Arta prelucrării argintului şi a cuprului se menţine în marile familii de meşteşugari. După ce au învăţat să creeze bijuterii de la bunicii lor, artizanii încearcă să transmită şi tinerilor meşteşugul. „Tinerii sunt interesaţi de meşteşugărit în funcţie de  profitul pe care îl pot obţine”, a spus Robert Porogean, a cărui familie a ajuns la a cincea generaţie de meşteşugari.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite