Timişoara: Maria Banciu face brânză după reţete autentice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Maria Banciu face brânză după reţete autentice
Timişoara: Maria Banciu face brânză după reţete autentice

Ingrediente numai de ea ştiute, combinate după cum au învăţat-o bunicii de la Sibiu, formează cea mai proaspătă telemea a fermierei.

Profil:

Născută:  13.12.1971
Educaţie: Zece clase, absolvite la Sibiu
Experienţă: Face brânză de peste 30 de ani
Familie: Căsătorită, are doi băieţi

Prepararea brânzei de oaie, proaspătă sau veche, a devenit, pentru Maria Banciu, o adevărată profesie. De când se ştie, sibianca a fost înconjurată de mii de oi, de cea mai bună brânză şi cel mai gras lapte. „Sunt născută la Sibiu, unde am avut oi din tată în fiu”, a spus Maria Banciu. Astfel, Maria a intrat în „industria” brânzei de oaie încă din copilărie, când a prins secretele preparării celor mai gustoase produse pe bază de lapte. Tot de atunci, a învăţat şi să gătească zeci de feluri de mâncare, cu carne de oaie şi brânză tradiţională.

La terminarea şcolii, sibianca s-a mutat în Banat şi a adus cu ea tradiţia moştenită la Sibiu. „La Ivanda, în judeţul Timiş, avem acum 1.700 de oi, iar brânza o pregătim după reţeta pe care am învăţat-o la Sibiu”, a spus Maria Banciu. În scurt timp, familia Mariei şi-a făcut o microfermă în Banat, unde creşte oi în condiţii europene. „Avem acum spaţii autorizate unde producem brânză. Acolo folosim reţeta secretă adusă de la Sibiu”, a adăugat Maria Banciu.

Telemeaua tradiţională


Brânza proaspătă sau veche, preparată în microferma Mariei Banciu, ajunge şi în pieţele timişorenilor. „Stăm la piaţă de dimineaţa până seara, indiferent de anotimp sau zi a săptămânii”, a explicat fermiera. „La prima oră îmi aduc băieţii la şcoală, după care vin la piaţă”, a adăugat Maria. Clienţilor fideli, fermiera le dă chiar şi reţete de mâncăruri tradiţionale, cu telemea de oaie sau carne de oaie. Bulz, balmoş, tocană, lapte gros sau sloi sunt doar o parte din reţetele pe care timişorencele le fură de la Maria Banciu.

„Toamna, cel mai des se prepară sloiul. Acesta conţine carne de oaie la ceaun, cu lapte gros şi mămăligă”, a explicat Maria Banciu. „Clienţii care mă cunosc şi cumpără de la mine brânză de mai bine de zece ani s-au obişnuit deja să gătească reţetele tradiţionale cu telemea de oaie”, a spus fermiera. În puţinul timp liber care îi rămâne, după orele petrecute la fermă şi în piaţă, sibianca adoptată de Banat găteşte reţete tradiţionale şi încearcă să păstreze viu interesul fiilor săi pentru produsele autentice româneşti.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de profitabilă este creşterea oilor?

Dacă ai oi multe, reuşeşti să scoţi profit. Altfel, munca este multă, dar nu prea reuşeşti să câştigi bani. Din această cauză, avem 1.700 de euro, iar microferma este afacerea în care se implică toată familia.

Transmiteţi mai departe pasiunea pentru produsele tradiţionale ?
Am doi băieţi, cărora le plac mult toate produsele noaste, făcute la fermă. Ei sunt la şcoală la Timişoara şi nu ştiu încă dacă vor vrea să muncească în viitor la fermă.

Ce reţetă le recomandaţi timişorenilor în această toamnă ?
Fără îndoială, lumea ar trebui să încerce în aceată perioadă sloiul tradiţional, cu carne de oaie la ceaun şi lapte gros. Cei mai mulţi gurmanzi au mâncat măcar o dată bulz, dar trebuie să încerce şi sloi.

Ce-i place

„Nu prea am timp liber, dar când reuşesc să am câteva zile libere, îmi place să merg la munte, la Sibiu, în locurile în care am copilărit”, a spus Maria Banciu.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac oamenii răi sau cei mincinoşi”, a spus fermiera Maria Banciu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite