Timisoara: Unde va fi capitala Banatului din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: Unde va fi capitala Banatului din 2014
Timisoara: Unde va fi capitala Banatului din 2014

Alegerile au o miză nespusă: reorganizarea administrativă impusă de Uniunea Europeană.

Regiunea Vest se va schimba radical în cinci ani, spune Sorin Maxim, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest.

Ce se întâmplă cu Timişoara, în ultimii ani nu s-a mai schimbat nimic?
În Timişoara, preţurile au sărit foarte sus la terenuri şi nu are acum locaţii publice pentru business. Investiţiile nu s-au oprit, avem proiecte în aşteptare. O firmă care produce în domeniul medical, vrea să se relocheze aici. E o sumă mare de investiţie.

E un oraş închis?
Ar trebui să existe soluţii discutate, negociate şi agreate într-un paterneriat formal sau informal cu autorităţile. Investitorii vin la autorizaţii, vor garanţia că în şase luni există utilităţile şi că peste cinci ani nu vor fi mutaţi din oraş.

Ce se întâmplă cu industriile?
Firmele puternice cu bani şi cu spate nu au dat afară oameni, au mers pe avarie ca să nu piardă angajaţi, dar acum au comenzi şi au început să refuncţioneze. Pentru noi va fi un mare avantaj că se relochează Fordul, şi nici Mercedes nu e departe.

De ce nu am fost aleşi de Mercedes?
Cred că un dezavantaj a fost localizarea şi infrastructura.

Investiţia din Ungaria ar putea dezvolta în zona de vest colaborări?
Da, avem companii care lucrează pentru ei. Nu trebuie sperat că românii vor primi de lucru de la ei, nu vom fi niciodată primul nivel de subcontractori.

Mai sunt şi alte companii brand ratate din cauza infrastructurii?
Nu pot da exemple, e confidenţial, dar am mai avut probleme cu companii care nu au venit din cauza asta. Dacă tu ca autoritate spui că se rezolvă şi dai un timp, şi nu te ţii de cuvânt, atunci pleacă.

Unde greşeşte autoritatea?
E o chestie de atitudine şi de corectitudine. Una dintre probleme e lauda: mergi la un primar, îi spui să fie secret, şi a doua zi vezi că apare în presă. Laudă-te când e gata. Aceste lucruri strică tot, e vorba de strategii, de plasare lângă concurenţă şi s-a întâmplat să nu mai vină companii. Atitudinea asta nu aduce succes.

Se mai pune astfel problema?
Îi pregătim pe primari tot timpul. Le mai sugerăm uneori ce trebuie să facă, ce trebuie să spună, cât să se laude. Fiecare ţară îşi laudă marfa, dar nu până în al minţii, te lauzi cu luna de pe cer şi tu nu ai nimic. Există tendinţa de a exagera lucruri ca să-l convingi pe investitor.

Cum vom puncta cu infrastructura, după autostradă?
Autostrada poate fi o problemă. Nu se opreşte aici, se duce în Moldova şi ei vor spune că mai bine se duc în Moldova, mai sunt doar trei ore până acolo pe autostradă.

De ce nu facem mai mulţi bani din turism?
Hotelăria nu este turism. Marea parte a banilor care se cheltuie în turism nu se cheltuie pe cazare, se cheltuie pe servicii. Nu ai un bazin, nu ai pistă de biciclete ca să te plimbi, nu ai cărare nici în pădure. Nu o să vină niciodată turiştii de dincolo la turismul pe care-l facem noi. Trebuie să pui lucrurile mici într-un concept. Iar la noi e o problemă că noi nu avem cultura asta: de a lucra împreună.

Care e soluţia, ce ar trebui să se întâmple?
Trebuie acţionat strategic, ceea ce nu se face, patronii de pensiune şi primarii acţionează reactiv. Fondurile UE sunt o soluţie, dar numai dacă ai o strategie.

Când vom simţi schimbările?
După 2014 va fi o schimbare majoră din punctul de vedere al unităţii teritorial adminisrative şi al organizării administraţiei.

Crezi aşa...  sau există informaţii?
Cred asta pentru că am informaţii. Cred că miza asta a alegerilor are componenta asta, care nu este verbalizată, a reorganizării României.

Ne pregătim pentru regionalizare?
2014 este termenul. A fost 2007 – 2013 şi va fi 2014 – 2020, nu mai putem rata un ciclu că nu o se ne mai lase UE. Asta s-a întâmplat în toate celelalte ţări care au aderat înaintea noastră. Regiunea trebuie să aibă o capitală. Timişoara va fi capitală, din păcate nu se comportă ca o capitală. Trebuie să te pregăteşti din timp dacă vrei să determini lucruri.

Ce şanse are Aradul?
Politic are o mare forţă, acum cel puţin, dar nu cred că se va întâmpla. Timişoara este prea sofisticată pentru a fi înlocuită cu altceva.

Experienţă în dezvoltare
Sorin Maxim este în fruntea Agenţiei de Dezvoltare Regională încă de la înfiinţarea acesteia. Cele mai mari proiecte de investiţii în Banat au trecut prin mâinile lui.

Timişoara este prea sofisticată pentru a fi înlocuită cu altceva
Sorin Maxim, director Agenţia de Dezvoltare Regională Vest

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite