Timişoara: Banatul sărbătoreşte pepenele de Gottlob cu un festival dedicat lubeniţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Banatul sărbătoreşte pepenele de Gottlob cu un festival dedicat lubeniţei
Timişoara: Banatul sărbătoreşte pepenele de Gottlob cu un festival dedicat lubeniţei

Bănăţenii şi-au început ziua la biserică, după care s-au răcorit cu celebra lubeniţă de Gottlob, vedeta acestei veri.

Cunoscut în toată ţara pentru gust şi calitate, pepenele de Gottlob are parte în acest weekend de un festival dedicat în totalitate lui. Aflat la prima ediţie, Festivalul Lubeniţei reuneşte familii de români şi germani, care se bucură de fructe dulci, concerte de muzică populară şi competiţii de mâncat sau aruncat pepeni.

„Comuna este foarte frumoasă, se vede că au stat nemţi aici, iar sărbătoarea de azi, peste aşteptări”, a spus Mihai Stana, venit din Chişineu Criş, special pentru Festivalul Lubeniţei. „Mâncăm lubeniţă de Gottlob de zeci de ani. Nu se compară cu cea de import”, a spus Viorica Stana.

Gottlobenii, pentru care cultivarea lubeniţei a devenit o tradiţie de familie, şi-au propus să îi înveţe pe toţi bănăţenii să deosebească pepenii autentici de cei aduşi din străinătate. „Coada lubeniţei, coaja colorată sunt doar câteva indicii care arată cât e de copt fructul”, a spus Mircea Truţă, care cultivă pepeni de 15 ani.

image



O felie pentru fiecare român

Gottlobenii au recoltat vara aceasta suficientă lubeniţă, cât să ajungă pentru toţi românii. „Datorită recoltei de anul acesta, Gottlobul ar putea da câte o felie de pepene pentru fiecare român”, a declarat Sebastian Dumbravă, referent agricol. Astfel, la Gottlob s-au cultivat în 2009 peste trei sute de hectare de pepeni, iar un singur hectar dă şi 50 de tone de lubeniţă autentică.

image



Cu seminţe din Olanda şi Ungaria, cultivate pe un sol considerat de localnici binecuvântat, lubeniţele de Gottlob au cucerit întregul Banat. Festivalul dedicat pepenilor a început ieri şi continuă până diseară .

Tradiţie şi inedit

Credincioşii şi-au început ziua la biserică, iar după-amiaza i-a prins la Festivalul Lubeniţei, care a adus la Gottlob concerte de muzică populară şi dansuri.

Pelerinaj la Maria Radna

Mii de credincioşi catolici din vestul ţării, dar şi din Austria şi Ungaria s-au dus ieri la Basilica Papală „Maria Radna“, din Lipova, loc de pelerinaj al Diecezei Romano-Catolice Timişoara. Pelerinii au participat la Sfânta liturghie solemnă în limbile română, maghiară, germană, oficiată de Martin Roos, episcop de Timişoara. Apoi, credincioşii au refăcut Calea Crucii, pe dealul din spatele basilicii, unde au căutat lacrimile Maicii Domnului. „Sunt nişte bobiţe, fructe de copaci, care simbolizează lacrimile Maicii Domnului”, a spus Maria Kovacs.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite