Bănăţenii intră în Cartea Recordurilor cu cea mai mare lampă din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoara se pregăteşte să intre din nou în Cartea Recordurilor. După cea mai mare halbă din lume, Fundaţia Academică Culturală (FACT) a dezvelit şi cea mai mare lampă care s-a construit vreodată.

Lampa a fost montată în Piaţa 700 şi aminteşte de faptul că în urmă cu 125 de ani, Timişoara devenea primul oraş din Europa cu străzile iluminate electric. Pe data de 12 noiembrie 1884, vechile felinare cu gaz au fost înlocuite de 71 de corpuri de iluminat electric.

O lumină alb-gălbuie inundase instantaneu străzile din urbea de pe Bega şi colora clădirile elegant decorate cu arabescuri şi motive ale barocului târziu. Lumea rămăsese surprinsă de absenţa lampagiilor care, cu suliţa aprindeau felinar după felinar. Dacă aveai răbdare suficientă, puteai vedea cum lumina se întindea în lungul străzilor, ca un val ce avea să spargă misterele nopţii”, scriau ziarele vremurilor.

Bec de jumătatea de metru

Cea mai mare lampă din lume are o lungime de 6,5 metri, 1.139 de kilograme şi este perfect funcţională. Felinarul are în interior un bec de jumătatea de metru. “Spre deosebire de halbă, când a trebuit să doborâm recordul din Malaesia, acum noi suntem primii. Nu mai există nicio lampă uriaşă care să şi funcţioneze. Vrem să facem şapte Recorduri Guiness, cu şapte premiere ale Timişoarei”, a spus Coriolan Gârboni, directorul FACT.

A costat 28.000 de euro

Lampa a fost montată în locul unei alte lucrări de Guiness Book, halba uriaşă, care a fost mutată între timp la fabrica de bere. Ansamblul încearcă să facă o punte în timp, între ce a fost acum 125 de ani şi prezent. Este constituit dintr-un felinar gigant, un corp de iluminat din epoca pionieratului iluminatului stradal şi un corp de iluminat ornamental din fabricaţia curentă de la ELBA. Totul a costat 28.000 de euro.

Timişoara este oraşul românesc cu cele mai multe premiere. Vedeţi aici cu ce se mândresc bănăţenii din 1718 până în zilele noastre.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite