Timişoara: Bănăţeni cu joburi „americane” şi viaţă românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Bănăţeni cu joburi „americane” şi viaţă românească
Timişoara: Bănăţeni cu joburi „americane” şi viaţă românească

Zeci de tineri din Banat îşi câştigă existenţa din activităţi văzute doar în filme. Piaţa meseriilor neobişnuite pentru România, cum sunt cele de coach de angajaţi, creator sau tester de jocuri pe calculator, este în dezvoltare şi în vestul ţării.

Codruţa Mirci este unul dintre pionierii în domeniul managementului resurselor umane în capitala Banatului, iar preocuparea ei pentru această zonă a adus-o, în 2001, la primul curs de coaching. Atunci când angajaţii dintr-o companie au probleme de performanţă, de comunicare sau nu ştiu cum să-şi canalizeze energia, Codruţa Mirci este „pompierul” care intervine pentru a salva situaţia.
„Este ca un fel de şedinţă la psiholog. Întâlnirile şi discuţiile sunt confidenţiale, în birou ne aflăm doar eu şi angajatul respectiv. Această meserie nu înseamnă să le dai sfaturi oamenilor, ci să-i ajuţi să vadă totul într-o perspectivă nouă. Să găsească ei înşişi soluţii la problemele lor”, a explicat Codruţa, care este astăzi managing partner la o firmă de consultanţă în domeniul resurselor umane.

„Iei şi bani pentru asta?”
Coach-ul a lucrat  cu „pacienţi” români din middle-management-ul unor multinaţionale. Bănăţeanca spune că încă nu a avut cereri de la companii româneşti pentru coaching, iar explicaţia ar fi costurile ridicate ale unui astfel de serviciu. În plus, este prea nou şi prea puţin cunoscut. Ceea ce nu-i uşurează munca de lămurire cu familia şi apropiaţii săi atunci când trebuie să le explice cum îşi câştigă existenţa. „Părinţii mei nu înţeleg exact ce fac, iar când le explic, aproape că îmi spun: tu iei şi bani pentru asta?”, a povestit Codruţa Mirci.

Jocuri pentru console celebre
Leonard Leon are 29 de ani şi este angjat al unui studio timişorean care produce jocuri pentru companii precum Xbox, PS3 (PlayStation) sau Nintendo. „Eu sunt lead artist, adică cel care urmăreşte procesul artistic. Atunci când se pune la cale un joc, se porneşte de la un concept, se stabileşte stilul, se fac schiţele, apoi modelul pe calculator. Eu trebuie să văd viziunea de ansamblu”, a explicat Leonard, care a lucrat la o versiune „Buffy, spaima vampirilor”, pentru consola mică a Nintendo.  Conform specialiştilor, salariul unui grafic designer, aşa cum este încadrat şi jobul lui Leonard, depăşeşte cu uşurinţă 3.000 de lei, cu o experienţă de minimum doi ani.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite