Timişoara: Prima multinaţională din Banat este răvăşită de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Prima multinaţională din Banat este răvăşită de criză
Timişoara: Prima multinaţională din Banat este răvăşită de criză

Aproape 500 de angajaţi Alcatel-Lucent speriaţi că-şi pierd locurile de muncă au făcut primul sindicat din firmă. Alcatel România, cu sediul la Timişoara, este prima multinaţională din Banat. Până acum nu a existat sindicat.

Citeşte despre problemele de la Alcatel-Lucent România:
Vizită de top la Alcatel-Lucent pentru calmarea spiritelor
„Familia Alcatel“, ameninţată de criză
Alcatel confirmă posibilitatea externalizării unor servicii
Protest şi îngrijorare la Alcatel-Lucent (UPDATE)
Noul director Alcatel-Lucent Europa SE vine din Vietnam
EXCLUSIVITATE Preşedintele Alcatel-Lucent Europa de Sud-Est iese la pensie
Market Watch: Pierderile Alcatel-Lucent se accentuează
Pleacă şefii de la Alcatel-Lucent

De la Timişoara se coordonează toată activitatea multinaţionalei în Europa de Sud-Est. Recesiunea şi-a pus însă amprenta şi pe gigantul francez de telecomunicaţii. Speriaţi de efectele recesiunii, angajaţii de la Alcatel-Lucent România au pus bazele primului sindicat, care a fost afiliat la Feredaţia Naţional Sindicală Solidaritatea - Metal, din Cartel Alfa.  „Oamenii sunt stresaţi. Există teama de necunoscut şi o stare de disconfort pentru că nu au siguranţa locului de muncă”, a declarat Manuel Martin, liderul sindicaliştilor de la Alcatel-Lucent România.

Externalizare în India
Zvonurile care se propagă în rândul angajaţilor spun că 500 de oameni rămân şomeri, în această toamnă. Angajaţii au informaţia că Alcatel va externaliza două departamente mari, care urmează să fie preluate de un consorţiu din India.
„Economic Times” din India, susţine că Info Sis a negociat cu Alcatel-Lucent, iar valoarea contractului este 15 milioane de euro.

„Există mai multe posibilităţi. Indienii reduc personalul, ne păstrează pe toţi sau ne dau alte activităţi. Este posibil şi ca activitatea să se mute în India, pe salariile de acolo”, a spus Raul Smeu, unul din vicepreşedinţii sindicatului.
Liderii sindicali vor să se întâlnească cu noul preşedinte al Alcatel-Lucent pe Europa de Sud-Est, Raoul Ros, pentru a negocia contractul colectiv de muncă. Ros are biroul regional la Timişoara, teoretic fiind simplu dialogul. Sindicaliştii mai spun că în Irlanda cei disponibilizaţi au primit salarii compensatori pe doi ani. „Contractul are rolul de a asigura că externalizarea va avea loc în condiţii optime. Să se primească salarii compensatorii”, a mai spus Martin.

Înregistraţi la Judecătorie
Recent, Judecătoria Timişoara a emis actul de naştere al Sindicatului Liber din Alcatel – Lucent. „În perioada de ciză multe unităţi care aveau salarii convenabile au probleme mari. Când lucrurile sunt drastice în economia românească, când se fac disponibilizări şi reduceri salariale, e bine să fi organizat într-o structură sindicală”, a spus Ştefan Gogoşanu, preşedintele filialei Cartel Alfa Timiş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite