Timişoara: Criza a micşorat salariile în Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Criza a micşorat salariile în Banat
Timişoara: Criza a micşorat salariile în Banat

Salariile din Vest rămân neschimbate pentru posturile în cazul cărora se găsesc foarte greu oameni bine pregătiţi.

Locuitorii din Vestul ţării câştigă din ce în ce mai puţini bani pe măsură ce criza financiară se face tot mai simţită. În ultima lună, portofelele bănăţenilor au fost mai subţiri ca de obicei, iar diferenţele negative de salariu faţă de luna anterioară sunt între 5 şi 15 la sută. Toate domeniile de activitate sunt afectate de micşorările salariale, dar în mod diferit. Dacă lucrătorii din asigurări, telecomunicaţii sau industria metalurgică vor duce mai puţini bani acasă la final de lună, în cazul joburilor unde există un deficit de talente salariile nu scad.

Salarii mai mici în turism


Muncitorii calificaţi în anumite domenii, inginerii sau reprezentanţii de vânzări pot sta liniştiţi pentru că deocamdată cei mai mulţi patroni nu le-au micşorat salariile. În schimb, tot pe lista celor care vor câştiga mai puţin se află angajaţii din hoteluri, restaurante şi cei din industria minieră.

Specialiştii spun că principalul vinovat este situaţia economică actuală. „Scăderea salariilor este influenţată de un context de instabilitate, dominat de temeri, ceea ce cu siguranţă nu este un avantaj pentru cei în căutarea unui loc de muncă. Pentru aceeaşi poziţie, candidaţii pun la dispoziţia unei companii serviciile lor în schimbul aceluiaşi salariu şi a mult doritei stabilităţi, fără să se aştepte la vreo viitoare creştere”, a explicat Gabriela Crainic, reprezentant al agenţiei de recrutare Manpower.

Profit din frică
Dacă cei mai mulţi bănăţeni nu se mai gândesc la măriri salariale ci la siguranţă, angajatorii profită de situaţie şi încearcă să obţină profit maxim. În acest fel se ajunge la situaţia ideală: angajaţi buni la salarii mai mici. După cum informează un comunicat al Institutului Naţional de Statistică, alte scăderi salariale s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi vânzare de electrocasnice.

Bani mai mulţi pentru specialişti

Bănăţenii care au competenţe speciale îşi permit, de multe ori, să ceară un salariu mai mare atunci când schimbă locul de muncă. Dacă angajatorii îşi doresc foarte mult respectivul candidat, creşterea salarială poate fi chiar de 30 la sută.

Topul scăderilor salariale

1. Asigurări - 18%
2. Industrie minieră - 15%
3. Producţie energie electrică - 14%
4. Telecomunicaţii - 11%
5. Restaurante - 10%

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite