Timişoara: Csilla Balint explorează peşteri la doar 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fata este cea mai tânără membră a Clubului de Speologie Prusik din Timişoara şi a Federaţiei Române de Speologie.

Profil
Născută - 4 iulie, 1992, Timişoara
Educaţie - Colegiul Naţional ,,C. D. Loga” Timişoara
Experienţă - Membru al Federaţiei Române de Speologie
Familie - Necăsătorită


Anul acesta, Csilla a organizat chiar şi un curs de explorare gratuit pentru timişoreni. Ziua Csillei începe ca ziua oricărui elev de liceu, la ora opt dimineaţa. În schimb, nu se termină după orele de la şcoală. De un an explorează peşteri alături de colegii ei de la Clubul de Speologie Prusik din Timişoara. Merge la întâlniri şi în excursii cu fiecare ocazie.  În timpul săptămânii merge la şcoală şi în weekend se târăşte prin noroi, pe culoarele strâmte ale peşterilor.

Cea mai tânără


Pasiunea pentru speologie şi explorare s-a născut mai mult din curiozitate. Cât era copil nu a ieşit foarte mult cu familia în excursii, în natură, deşi îşi dorea asta foarte mult. ,,Când eram mai mică, la 10 ani, am văzut un afiş cu un curs de speologie, dar era limită de vârstă. Nu m-am putut înscrie şi am fost foarte dezamăgită”, a povestit Csilla. La câţiva ani după, un alt afiş i-a sărit în ochi şi s-a gândit că ar fi păcat să nu încerce măcar. A avut noroc şi a fost acceptată în club. I-a plăcut foarte mult şi a luat decizia să facă tot ce poate pentru a fi bună, deşi era cea mai mică din club.

Anul trecut a participat la un stagiu de tehnică speologică alpină, iar în primăvară un alt stagiu de topografie şi cartografie subterană. La ambele stagii a fost cursantul cel mai tânăr. Prima dată când s-a simţit cu adevărat ca un explorator a fost după ce a ieşit dintr-o peşteră de pe Cheile Caraşului. ,,Am ieşit foarte murdară, plină de argilă din cap până în picioare. Nu-mi venea să cred că pot să arăt în halul în care arătam”, a continuat Csilla.

Experienţă de speolog

Şi-a depăşit recordul când a coborât într-un aven în munţii Apuseni, până la cota de 220 de metri. ,,A fost obositor, pentru ca am stat în jur de 10 ore în peşteră.”, a precizat Csilla. Deşi încă nu are tot echipamentul necesar unui speolog, nu renunţă la pasiunea sa. Adună fiecare bănuţ pentru a-şi cumpăra cască, coardă sau costum. ,,Chiar dacă nu le am pe toate, mă descurc eu cumva şi nu renunţ la speologie doar pentru atâta lucru”, a spus Csilla zâmbitoare.

Între speologie şi artă

Viaţa Csillei nu se împarte doar între şcoală şi speologie. Ea pictează  de mică şi face desen la Palatul Copiilor. A participat şi la o mulţime de concursuri internaţionale de desen abstract.

La şcoală este premiantă şi olimpică naţională. De doi ani este membră a ansamblului de dansuri Bokreta şi nu ratează nicio repetiţie. ,,Nu mi-e greu deloc. Toate au rostul lor şi nu aş renunţa la nimic pentru că nu mi se pare că am prea multe pe cap”, a spus Csilla încrezătoare.

Întrebări şi răspunsuri
Ce vrei să studiezi în continuare?
Iau în considerare designul şi arhitectura, dar nu sunt decisă. Mai am puţin timp să mă hotărăsc.

Îţi place munca în echipă?
Dacă vrei să faci un lucru bun, cu siguranţă o să ai nevoie de oameni pe care să te bazezi. E bine să le accepţi ajutorul.

Cum se împacă desenul cu speologia?
Nu ştiu exact cum, dar se pare că îmi ies amândouă. Multă lume s-a întrebat cum de reuşesc să combin pictura, care e delicată, cu speologia, care e mai dură.

ce-i place
Îi place să se implice în cât mai multe lucruri. Vrea să fie mereu activă, să vadă multe şi să înveţe multe. Din această cauză, caută să fie mereu ocupată. Nu ar renunţa la nicio activitate din cele pe care le desfăşoară acum.
ce nu-i place
Nu-i plac persoanele care uită de cei care i-au ajutat sau de unde au plecat. Vrea ca oamenii să fie corecţi, să respecte şi să aprecieze munca altora şi ajutorul pe care alţii îl oferă atunci când e nevoie de el.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite