BRD încearcă inutil să recupereze 600.000 de euro de la copiii şi nevasta interlopului Paul Valută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca din conturile căruia au fost furate 2,2 milioane de euro, dintre care 600.000 de euro nu au fost recuperaţi niciodată, încearcă să recupereze banii de la moştenitorii lui Jahani Farid, alias Paul Valută, care a murit în închisoare, în 2009, după ce a făcut greva foamei. BRD încearcă să pună sechestru pe bunurile moştenite de cei doi copii ai interlopului şi de văduva lui Paul Valută, suspectat că a fost organizatorul j

Firma din conturile căruia au fost furaţi banii şi BRD Craiova, al cărei angajat a orchestrat împreună cu Valută furtul de 2,2 milioane de euro, încearcă din  mai 2009 să pună mâna pe o parte din averea interlopului craiovean, care a decedat în urmă cu un an şi jumătate.

Valută avea mai multe imobile în Craiova, iar banca încearcă să-i împiedice pe moştenitori să vândă acele imobile, după ce le-au moştenit de la Jahani Farid, care a decedat în ianuarie 2009. El a intrat în greva foamei după ce a fost arestat, iar după un an a slăbit 60 de kilograme şi a murit de foame în Penitenciarul Timişoara.

De atunci, banca şi firma păgubită încearcă să recupereze cei 600.000 de euro dispăruţi fără urmă, pe care poliţiştii nu au reuşit să-i găsească nici după doi ani şi jumătate de la cel mai mare furt dintr-o bancă din România. Deşi nu există dovezi că au fost implicaţi în vreun fel în furt, Petruţa Jahani şi cei doi copii ai lui Paul Valută, au un proces cu BRD din mai 2009.

Ei nu pot să se folosească de averea tatălui lor, până la finalul procesului, când instanţa de judecată trebuie să stabilească dacă Paul Valută a fost implicat în jaf şi dacă bunurile sale, moştenite de nevastă şi copii, vor fi vândute ca să fie despăgubite banca şi firma din conturile căreia au fost furaţi cei 2,2 milioane de euro.

Dosarul e suspendat şi trimis la Curtea Constituţională

Magistraţii Tribunalului Timiş a decis că dosarul trebuie să facă un ocol pe la Curtea Constituţională. Astfel, judecarea jafului de 2,2 milioane de euro a fost suspendată, până când magistraţii bucureşteni se pronunţă asupra constituţionalităţii articolelor de lege în baza cărora sunt judecaţi.

Dosarul este la a doua sa călătorie pe la Curtea Constituţională, o sentinţă pe fond fiind amânată la nesfâşit de avocaţii celor şase inculpaţi care sunt acuzaţi că au furat 2,2 milioane de euro din conturile BRD Craiova în februarie 2008.

Biţu Maria, Ors Sami, Paul Mânzu, Tunc Osman, Eugen Florescu şi celebrul interlop timişorean Doru Meosu se bucură de libertate, după ce au fost arestaţi la începutul anului 2008, în urma unei operaţiuni a poliţiştilor de la Crimă Organizată Timişoara şi a procurorilor DIICOT.

Eliberaţi după 50 de tentative eşuate

Cei şase au contestat arestarea lor de 50 de ori în instanţă, iar la ultimul termen de judecată Tribunalul Timiş a decis să-i elibereze. Procurorii au făcut recurs la Curtea de Apel Timişoara, care a decis prin sentinţă definitivă să-i elibereze pe cei şase.

Trupa condusă de interlopul Paul Valută a reuşit să fure cele 2,2 milioane de euro din conturile BRD cu complicitarea unei funcţionare a sucursalei din Craiova, care susţine că a fost şantajată şi ameninţată să transfere banii din conturile unei firme într-un cont al lui Paul Valută.

Peste 600.000 de euro din suma furată nu au fost recuperaţi niciodată de poliţiştii, care bănuiesc că banii au ajuns la Paul Valută. Interlopul a intrat în greva foamei imediat după arestarea sa din 2008, susţinând că este nevinovat. El a murit în ianuarie 2009, după ce a slăbit 60 de kilograme şi a refuzat tratamentul medicilor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite