O nouă distracţie în capitala Banatului: Au reînviat balurile din perioda "Belle Epoque"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balul "Belle Epoque" de la Timişoara
Balul "Belle Epoque" de la Timişoara

De-a lungul anilor balul a făcut minuni în Europa şi în lume, în rândul tuturor claselor sociale: bal la curte, bal câmpenesc, bal mascat, bal de sală sau bal republican. Atmosfera din secolul XIX a fost reînviat la Timişoara de Centrul Cultural Francez.

Balul „Belle Epoque” a avut loc aseară la Centrul Militar din Piaţa Libertăţii, sala de dans devenind neîncăpătoare. La invitaţia Centrului Cultural Francez din Timişoara opt dansatori profesionişti de la asociaţia pariziană „Carnet de Bals”, i-au făcut pe bănăţewni să retrăiască prin dans şi costume atmosfera seducătoare şi lipsită de griji a marilor baluri franceze de la sfârşitul secolului XIX şi a perioadei „Belle Epoque”.
Ne apropiem de perioada sărbătorilor care ne duc cu gândul la tărâmuri magice. Este o noutate pentru Timişoara, dar iată că sala este plină iar acest lucru spune multe. Din păcate se organizează destul de rar asemena evenimente”, a spus Ingrid Diac, asistent cultural la Centrul Cultural Francez. 



Director în costum de epocă

Publicul a fost invitat să vină îmbrăcat în costum de epocă, dar nu era o condiţie obligatorie pentru a putea dansa. Printre cei care s-au costumat pentru bal s-a numărat şi Eric Baude, directorul C.C.F. Timişoara. „În Franţa este ceva obişnuit. Am fost mult timp la Praga, unde, de asemenea, am văzut foarte multe baluri. Este important pentru legătura socială. A fost o reuşită prima ediţie şi vă asigurăm că nu ne oprim aici şi vom mai face. E o plăcere pentru noi”, a spus Baude. 



A închiriat rochie pentru eveniment

Chiar dacă organizatori spun că se aşteptau la un succes, a surprins număr mare de amatori de dans şi de noutate în materie de distracţie în capitala Banatului.
Este ceva inedit. Eu sunt adepta a tot ce înseamnă nou. Îmi plac balurile de toate genurile. Şi cele mascate şi cele de epocă. Este pentru prima dată când particip la un asemenea eveniment la Timişoara, însă în Franţa am mai fost la baluri de acest gen. Mi-am închiriat şi o rochiţă să fiu în trend. E grozav ce se întâmplă”, a spus Ramona Ioana, care în viaţa de zi cu zi este economist. “E o seară minunată. Nu am luat niciodată lecţii de dans, nici nu am mai fost la un asemenea bal, dar e senzaţional. Aşa ceva am văzut doar în filme. A fost binevenit pentru că la anul avem nunta şi e bine să învăţăm dansuri de societate”, a declarat Lavinia Firon, care lucrează în asigurări. 



Păstrează vie tradiţia balurilor


Din programul serii au făcut parte dansuri de animaţie, vals, polka, cadril, gigă americană sau galop. Invitaţii din Franţa au fost cei care au predate lecţiile de dans, însă au oferit şi câteva numere de dans speciale, realizate ca la carte. "Carnet de Bals" este o organizaţie care, de două decenii, activează pentru a păstra vie în viaţa francezilor tradiţia balurilor.




Balul "Belle Epoque" de la Timişoara
Balul "Belle Epoque" de la Timişoara
Balul "Belle Epoque" de la Timişoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite