Asaltul nemţilor în Timiş: Rudele coloniştilor germani revin la Giarmata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de cetăţeni germani au poposit în comuna Giarmata pentru a participa la tradiţionala sărbătoare kirwei. Evenimentele vor demara la ora 15.00, la Casa de Cultură.

Mulţi dintre nemţii care au venit la Giarmata nici măcar nu vorbesc limba română. Aceştia au venit să vadă locul unde s-au născut bunicii şi părinţii lor, având în vedere că Giarmata a fost cândva o colonie germană.
Avem dreptul să fim nostalgic astăzi. Ne-am implicat în această acţiune încercând să obţinem un eveniment cât mai reuşit, astfel încât foştii locuitori ai conunei Giarmata, care trăiesc acum în Germania, să simtă ospitalitatea românească, că nu au fost uitaţi şi că sunt bineveniţi orcând aici”, a declarat Ion Delvai, primarul localităţii Giarmata.

Istoria comunei Giarmata

Începând cu anul 1722 administraţia austriacă a trecut la o colonizare sistematică cu colonişti germani consemnată într-un raport de colonizare a ofiţerului din transporturi, Johann Albrecht Craussen. În perioada 1769-1772, în comuna Giarmata locuiau 327 familii, în totalitate colonisti germane.

Până la al II-lea război mondial întreaga populaţie a comunei era formată din etnici germani. Începând cu anul 1945 are loc o stabilire treptată a românilor în Giarmata. Concomitent are loc plecarea etnicilor germani în Germania, ajungandu-se în situaţia în care la 1 ianuarie 1995, la o populatie de 4.536 locuitori componenţa etnică să fie următoarea: români 94,3 %; maghiari 2 %; germani 1,6 % şi alte naţionalităţi 2,1 %.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite