Artiştii din Timişoara răspund la "revoluţia culturală" a lui Nicolae Robu FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul de sculptură Art Tuborg
Parcul de sculptură Art Tuborg

Artiştii din Timişoara sunt consternaţi de gestul primarului de a face un „referendum” printre cetăţeni pentru a afla dacă sunt sau nu de acord cu păstrarea unui parc de sculpturi şi dacă operele de artă sunt sau nu sunt kitschuri.

Ceea ce face Nicolae Robu este asemuit deja în lumea artiştilor cu revoluţia culturală a lui Mao. Oamenii de artă din Timişoara sunt consternaţi de gestul lipsit de respect al primarului faţă de artişti, acesta postând pe Facebook un sondaj prin care doreşte să afle părerea timişorenilor în privinţa de lucrărilor din parcul de sculptură Art Tuborg, aflat la podul Michelangelo.



GALERIE FOTO

Parcul Art Tuborg

Nicolae Robu s-a declarat împotriva acelor lucrări de artă şi are de gând să desfinţeze parcul, iar pentru asta are nevoie de susţinere. Majoritatea utilizatorilor de Facebook care au răspuns sondajului sunt de partea lui Robu, considerând "kitsch" operele de artă.

Acest proiect a fost gândit de Tuborg, în 2003. S-a făcut o selecţie printre cei mai buni tineri artişti. Nu au fost atât de proşti cei care au ales artiştii, nu s-a ales la întâmplare. Este vorba de artă şi e o jignire pentru artişti să faci un referendum, pentru a întreba lumea dacă le place sau nu. Eventual pot fi consultaţi specialiştii, sculptorii cu experienţă, profesorii de la Arte. Dacă întrebi lumea vei constata că în oraş nu ar mai exista nicio operă, indiferent de numele artiştilor. Dacă cele din acest parc nu sunt înţelese, m-ar mira să fie cele ale lui Ingo Glass sau Peter Jecza”, a declarat Janos Szekernyes, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Timişoara.

"Kitschuri sunt în capul lui Robu, trăieşte în confuzie"

Sculptorul Horia Bojin este unul din cei care au realizat o lucrare în parcul respectiv. Acesta susţine că "revoltă" este puţin spus când vine vorba de lumea artistică timişoreană.

E ciudat, neaşteptat, şocant! Nu ştiu cum să cataloghez acest gest. E revoltător. Am vorbit cu mulţi artişti din Timişoara, niciunul nu a auzit aşa ceva, să întrebi lumea dacă le place o lucrare. Robu nu are pregătirea să înţeleagă o operă de artă. La acel parc au lucrat artişti unul şi unul, aleşi după o selecţie. Era o tabără finanţată de o companie privată, a fost un cadou pentru Timişoara. Kitschuri sunt în capul lui Robu, trăieşte în confuzie. Pe lângă artişti au participat şi doi arhitecţi cunoscuţi, Andrei Racolţa şi Romeo Szorad, s-a lucrat profesionist”, a declarat Horia Bojin.

Proiectul a pornit cu o tabără de creaţie la Costineşti, a continuat cu una la Bucureşti şi s-a încheiat cu cea de la Timişoara, în 2003. Investiţia în parcul Art Tuborg s-a ridicat la 60.000 de euro, primăria oferind în concesiune pe 49 de ani terenul de lângă podul Michelangelo.

"Am mizat pe faptul că timişorenii sunt deştepţi"

Coordonatorul proiectului a fost artistul Marius Leonte. Acesta urmează să trimită câte o scrisoare primarului Nicolae Robu şi timişorenilor, care vor fi semnate de mai multe asociaţii, galerii de artă, critici de artă, artişti şi publicaţii.

În primul rând de ce să vrei să muţi ceva ce nu deranjează. Acolo erau buruieni înainte. Când am pornit proiectul acesta am mizat că timişorenii sunt deştepţi, deschişi, cu mult bun simţ. Dacă nu ştiu, nu se bagă. Sau, când e depăşit, cercetează, se documentează. Aşa am judecat. Am făcut ceva de care oamenii să se bucure, care nu îi încurcă cu nimic. A fost gândit pentru tineri, având în vedere că e în zona cu Complexul Studenţesc şi cu Universităţile. Ne rămâne să mizăm pe bunul simţ al timişorenilor. Dacă nu are cultură, să facă apel la bunul simţ”, a declarat Marius Leonte.

Decizia lui Nicolae Robu de a se lua de operele de artă din Timişoara vine într-un moment în care oraşul, care candidează pentru titlul de Capitală Cultural Europeană, duce lipsă acută de lucrări de artă plastică.
  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite