Artişti de talie mondială s-au izolat la Gărâna pentru a sculpta 20 de tone de andezit GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase artişti din ţară şi străinătate s-au izolat în fârf de munte pentru cel mai important simpozion de sculptură în andezit din România. Aceştia au avut la dispoziţie aproape 20 de tone de andezit, pe care l-au transformat în veritabile opere de artă.

Alături de Ştefan Călărăşanu, Maxim Dumitraş şi George Zărnescu au sculpătat în Munţii Banatului japonezul Yashin Ogata, egipteanul Nagi Fareed şi francezul de origine română Nicolae Fleissig. Artiştii au avut la dispoziţie aproape 20 de tone de andezit, iar principala unealtă a fost circularul manual cu disc foarte sensibil.



Este extrem de dificil să lucrezi în andezit. Este un piatră foarte dură. Sculptorii au avut atelierele în aer liber, în capătul satului, pentru că se făcea mult zgomot şi praf”, a declarat Andrei Herceg, organizatorul şi gazda taberei.

image

Galerie foto cu lucrările din andezit care valorează mii de euro

Cicatrici pe mâini

Fiecărui artist i-a revenit 1 metru cub de andezit, iar după o lună de muncă, operele de artă au fost lăsate gazdelor. „A fost o lună minunată la care au venit unii din cei mai importanţi sculptori din lume. Ogata şi Nagi sunt cunoscuţi pe tot mapamondul. Am lucrat într-un peisaj de vis”, a spus Nicolae Fleissig (foto), care a părăsit România pentru Franţa, în urmă cu 30 de ani.




Una din lucrările realizate de Fleising, intitulat „Ritm triunghiular” valorează peste 30.000 de euro. „Am avut ceva probleme cu ploaia în prima parte a taberei, dar totul s-a încheiat frumos. Am legat prietenii cu sculptori de mare valoare din lume asta. Aici îţi dai seama că nu contează mereu banul”, a adăugat timişoreanul Ştefan Călărăşanu (foto), care a avut o lucrare inedită intitulată "Semn". "Semnele de pe lucrarea mea le-am inscripţionat şi pe pantofii pe care i-am făcut la comandă", se laudă artistul.


image
image

Munca grea cu andezitul şi-a lăsat amprenta pe cei şase sculptori. Mâinile lor erau pline de tăieturile, lovituri şi cicatrice.

Egipteanul a avut probleme cu viza

Egipteanul Nagi Fareed (foto) este o figură cunscută la marile taberele internaţionale de sculptură. Acesta a ajuns cu greu la Gărâna, pentru căa avut probleme cu viza de intrare în România. "A trebuit să intervină şeful Administraţiei Penitenciarelor, timişoreanul Ioan Bâlă. Când a auzit de Nagi a zis că e o problemă <de-ţinut> minte. Până la urmă s-a rezolvat cu intervenţie", a povestit Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă, prezent la vernisajul expoziţie.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite