Argumentele unei decizii istorice pentru România: unirea Medicinei şi Politehnicii într-o megauniversitate. Vezi ce schimbări aduce decizia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatele Universităţilor de Medicină şi Politehnică din Timişoara au luat o decizie care constituie o premieră pentru învăţământul universitar din România: fuziunea celor două instituţii pentru înfiinţarea unei universităţi mamut. Conducerile universităţilor promit că schimbările vor aduce numai beneficii.

Două universităţi cu greutate din Timişoara îşi vor uni forţele pentru a înfiinţa o singură universitate, de renume internaţional. „În lume cele mai renumite universităţi, sunt universităţi pluridisciplinare. Dacă în aceeaşi universitate reuneşti o diversitate de domenii de studiu şi cercetare, ai posibilităţi suplimentare de a genera programe de studiu şi proiecte de cercetare prin valorificarea potenţialului de interdiciplinalitate”, a explicat necesitatea deciziei, rectorul Politehnicii, Nicolae Robu.



Acesta a mai spus că prin noua formulă este mai uşor să faci învăţământ de calitate. „Se fac clasificări şi ierarhizări de universităţi. În cele mai multe sisteme contează producţia ştiinţifică în valoare absolută şi nu valoarea ştiinţifică raportată la numărul de cadre didactice. Aşa e şi firesc, că altfel facem o universitate cu 10 cadre didactice, foarte bune şi iese cea ma bună universitate din lume”, a mai spus Robu.

Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş susţin şi ei fuziunea, pentru aceleaşi motive, dar nu în orice condiţii. „E vorba de negocierea tuturor capitolelor, începând de la personal şi terminând cu intabularea clădirilor. Sunt probleme de angajamente financiare ale universităţii noastre. Sunt foarte multe lucruri care trebuie negociate. Niciuna nu este o condiţie”, a spus prorectorul de la Medicină, Marius Raica.

Ce schimbări aduce fuziunea?



Reprezentanţii celor două universităţi susţin că fuziunea nu ar face decât să schimbe în bine sistemul de învăţământ. „Eu personal nu am putut întrevedea niciun risc. Va fi mai greu de gestionat o universitate cu o anumită doză de heterogenitate decât o universitate monocoloră, dar aşa cum spuneam, majoritatea universităţilor puternice din lume sunt puternic pluridisciplinare”, a spus rectorul Nicolae Robu. Acesta a mai spus că nu se pune problema diminuării numărului de personal, dimpotrivă. „Nu are practic o implicare directă fuziunii asupra activităţii cadrelor didactice sau a studenţilor. În mod normal numărul lor ar trebui să crească pentru că  noua universitate va fi şi mai notorie, mai puternică, mai bine clasată”, a mai spus Robu. O problemă importantă care trebuie pusă la punct este şi patrimoniul celor două universităţi, fiecare având o „comoară” imobiliară.

Citeşte şi:
Scandal sexual cu poze indecente la Facultatea de Arhitectură din Timişoara

Universitatea de Medicină, sex şi şpagă de la Timişoara

„Şpagă”, pe clădirea UMF „Victor Babeş” din Timişoara. Conducerea s-a grăbit să şteargă urmele cu bidineaua


image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite