Timişoara: Ardelenii câştigă mai bine decât bănăţenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile arată că cei care lucrează în Ardeal câştigă mai mulţi bani decât cei ce lucrează în Banat.

Banatul nu este „fruncea” la salarii. Ultimele buletine ale Institutului Naţional de Statistică arată că ardelenii câştigă mai bine decât bănăţenii. Câştigul salarial mediu net este mai mare în judeţul Cluj, decât în judeţul Timiş, cu aproximativ 100 de lei anual. Acest lucru este valabil pentru domenii ca agricultura, silvicultura şi serviciile ce ţin de ele, industrie şi construcţii dar şi pentru servicii în general.

100 de lei în plus de un an

În luna martie a anului 2008, clujenii aveau în medie salarii de cel puţin 1.340 de lei. Tot atunci, timişenii câştigau în jur de 1.220 de lei. La un an distanţă, în martie 2009, salariile clujenilor se menţin în jurul mediei de 1.430 de lei, în timp ce salariile timişenilor nu trec de 1.325 de lei.

Specialiştii sunt de părere că această diferenţă se resimte din cauza faptului că ,în zona Clujului sunt mai multe investiţii străine care generează posibilitatea unui salariu mai mare. „Investiţiile străine ale districtelor industriale susţin companiile autohtone de multe ori. În plus, şi faptul că, în Timiş, o parte din forţa de muncă a migrat spre Europa.”, a declarat Corina Dragomirescu, vicepreşedintele Camerei de Comerţ Timişoara.

Cap de zonă

În comparaţie cu celelate judeţe din zona de vest a ţării, în Timiş oamenii câştigă cel mai bine. Arădenii câştigă pe lună, în medie, 1.200 de lei, pe când cei din Caraş-Severin primesc nu mai mult de 1.100 de lei. Salariul mediu de 1.325 de lei pe lună primit de timişeni este cel mai mare din zonă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite