Timişoara: Lavinia Ardelean s-a îndrăgostit de Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Lavinia Ardelean s-a îndrăgostit  de Africa
Timişoara: Lavinia Ardelean s-a îndrăgostit de Africa

Tânăra timişoreancă este implicată în lucrări misionare, iar în acest an a reuşit să ajungă pentru prima dată pe continentul african.

Dragostea pentru Dumnezeu şi pentru semenii săi a determinat-o pe Lavinia să se implice în lucrările misionare. Pasiunea a început să capete forme concrete în urmă cu câţiva ani, când era în clasa a 10-a.
„Eram la o conferinţă creştină la care cineva a prezentat o listă, pe o hârtie lungă de cinci metri, cu triburile care nu au nici măcar un cuvânt din Biblie tradus în limba lor, iar de atunci mi-am zis că trebuie să mă implic”, a spus tânăra. Chiar dacă nu a putut participa fizic la acţiunile misionare, Lavinia a contribuit cum a ştiut mai bine. „Am luat legătura cu nişte misionari din Asia şi i-am susţinut susţinut în rugăciuni pentru că mai mult nu puteam face”, a mai spus timişoreanca.

Continentul negru, prima provocare
În primăvara acestui an a apărut şi prima posibilitate de a merge, împreună cu alţi tineri studenţi, într-o călătorie misionară în Africa cu destinaţia Nairobi, capitala Kenyei. „Au fost aproximativ patru luni de pregătiri, au fost şi piedici, dar într-un final totul s-a rezolvat şi ştiu că asta a fost posibil pentru că aşa a vrut Dumnezeu”, a spus Lavinia Ardelean.
După o călătorie de şapte ore cu avionul şi trei zile de acomodare, Lavi şi ceilalţi misionari au mers în slum, o mahala de la marginea oraşului în care trăiesc pe câţiva kilometri pătraţi, peste două milioane de oameni. „Cei care vin din provincie să îşi găsească un loc de muncă în capitală se stabilesc aici până îşi găsesc de lucru. Cultura africană este în aşa fel încât, dacă îţi vine o rudă în vizită eşti obligat să o ţii la tine până când pleacă”, a povestit Lavi.

Săracii lumii nu sunt săraci

Studenţii români au fost implicaţi în Africa în activităţile bisericii locale şi au făcut lecţii cu copiii, au ajutat la construirea unei săli de clasă, dar mai ales au vizitat familiile foarte sărace din slum. „Ei consideră o binecuvântare să intre un alb în casa lor, să stea de vorbă cu ei şi să se roage pentru ei”, a mai spus tânăra. Lavinia a remarcat că, în ciuda sărăciei, africanii nu se plâng niciodată de nimic. „Ei sunt foarte săraci din punct de vedere material, dar bogăţie spirituală şi inimi ca ale lor eu nu am mai întâlnit. Niciodată nu am auzit să se plângă de ceva şi acolo chiar ai pentru ce să te vaiţi. Dacă erau românii acolo, se plângeau de toate lucrurile”, a mai spus tânăra.
     

image
image


                                                     
Întrebări şi răspunsuri

Ce te-a impresionat la oamenii de acolo?
Cred că dacă oamenii aceia ar trăi într-un apartament din Timişoara ar fi cei mai curaţi oameni. La fiecare casă erau câte două femei care spălau haine. Era plină mahalaua de haine puse la uscat.


Care este raportul sărăcie-bogăţie în Africa?
Acolo sunt oameni foarte săraci şi oameni foarte bogaţi. În Nairobi sunt nişte sedii de bănci şi nişte zgârie-nori cum nu vezi în România. O imagine mi-a rămas în memorie. Zona de lux era despărţită de casele sărăcăcioase de un singur zid de beton.

  

image



Vei mai merge în Africa?
Da, mă gândesc foarte serios să mă întorc şi să mă implic în lucrările misionare pe termen lung, în special în traducerea Bibliei.


Ce-i place
„Îmi place mult fotografia. În Africa aş fi avut potenţial foarte mare de imagine. Nu am putut să fac foarte multe poze pentru că am fost implicată în lecţiile cu copiii, dar am toată viaţa înainte”, a spus Lavi Ardelean.

Ce nu-i place
Minciuna este unul din lucrurile pe care tânăra le detestă. De asemenea, nu îi plac nedreptăţile. „Am simţit că oamenii aceştia din Africa sunt nedreptăţiţi, dar nu puteam face mai nimic pentru ei”, a spus Lavi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite