FOTO Locuitorii din Moşniţa Nouă se revoltă împotriva tramvaiului care îi va lega de Timişoara: "S-a terminat cu liniştea pentru noi!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre timişenii din comuna Moșnița Nouă, aflată la opt kilometri de Timișoara, sunt îngroziți de planul primăriei de a introduce tramvaiul metropolitan. Ei sunt nemulţumiţi că noua linie va împinge circulaţia maşinilor sub geamurile caselor.

Viața în Moșnița Nouă a decurs normal din 1902, dată la a fost înființat satul de coloniști maghiari aduși din comitatul Bekes și din Senieș, până în ziua de astăzi. Mai târziu s-au așezat și românii, iar cu toții și-au creat o colț de rai în micuța localitate. Casele construite au respectat vechea sistematizare din perioada austo-ungară. În fața lor se află o oază de verdeață și copaci, de câțiva metri, iar șoseaua străbate axul central al satului, la distanță apreciabilă de geamurile oamenilor.



GALERIE FOTO

Toate această orânduire se vrea dată peste cap de un plan al primăriei, care vizează introducerea primului tramvai metropolitan, care va lega Moșnița Nouă de Timișoara.

Sute de locuitori din sat se tem că s-a încheiat viața lor liniștită, pentru că proiectul tramvaiului va schimba total fața satului. Șinele urmează să traverseze localitatea pe acolo pe unde este acum șoseaua, iar circulația mașinilor urmează să fie mutată, chiar în fața geamurilor caselor.

“S-a terminat cu liniștea pentru noi. Vor să facă și un depou la Moșnița, vă dați seama că aici tramvaiele vor circula de la patru dimineața, la 1 noaptea. Camioanele și mașinile ne vor zgudui casele. Și acum, sunt probleme cu circulația, pentru că nu poți dormi cu geamurile deschise. Vine sfârșitul lumii pentru noi”, a declarat Ștefan Olah, unul din sătenii care au casă la stradă.

“Nu este rentabil tramvaiul”

La frontul stradal există case vechi, construite din chirpici, care riscă să se prăbușească de la zguduitul TIR-urilor și a traficului greu. În zonă se află chiar și o clădire de monument, iar conform legii, sunt interzise lucrările la o distanță mai mică de 100 de metri. Peste 500 de copaci ornamentali urmează să dispară din fața caselor, locul lor urmând să fie luat de noua șosea, cât și de pista de biciclete. 

Locuitorii se întreabă pe cine va ajuta tramvaiul: “Nu ajută pe nimeni. Nu este rentabil. Au scos mai multe autobuze pentru că mergeau goale și nu rentau. Ce rost are să circule tramvaiul cu trei-patru călători. Pe bani mai puțini se pot compăra autobuze ecologice. După plan, tramvaiul merge până la intrarea în Moșnița Veche. Dar cine vrea să ajungă la tramvai are de mers pe jos kilometri întregi. Nu înțeleg de ce se alege cea mai costisitoare și nesănătoasă variantă, când există ceva mult mai ieftin și mai ecologic”, a spus Iosif Kardos, un alt sătean nemulțumit.

Un sat în expansiune

Primarul din Moșnița Nouă nu are încă avizul celor de la Direcția de Mediu, dar susține că acesta face parte din planul său de modernizare a satului, pe bani atrași din fonduri europene. Edilul se laudă că localitatea este pe locul trei la explozia demografică, după Dumbrăvița și Giroc. În ultimii zece ani populaţia s-a înmulţit cu 34,4 la sută, iar acum pare să fie pe primul loc la expansiune.

Între timp, locuitorii din Moșnița au sesizat și Parlamentul European, iar obiectele semnalate au fost admise, urmând să se demareze o anchetă.


Moșnița Nouă
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite