Anul Nou aduce noi valuri de disponibilizări în Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Rata şomajului atinge cote alarmante, iar joburile vacante sunt tot mai puţine. Recesiunea loveşte în bănăţeni şi în preajma Sărbătorilor, când concedierile colective devin inevitabile pentru o serie de angajatori.

Rata şomajului în Timiş a ajuns la valoarea de 4,38 la sută, sub media pe ţară. Comparativ cu anul 2008, însă, numărul persoanelor fără loc de muncă a crescut de patru ori. În luna decembrie, 14.000 de timişeni sunt şomeri. Dintre aceştia, 2.000 nu beneficiază de indemnizaţie de somaj. (Gherhald Ernst).
În Caraş-Severin, rata şomajului a depăşit cu câteva procente media pe ţară. În luna noiembrie, şomajul a ajuns la 10,5 la sută. Disponibilizările colective anunţate pentru finele acestui an sunt cele de la S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă, de unde aproape o sută de persoane vor pleca acasă, pentru că societatea îşi închide porţile, din 2010. Marea problemă a minerilor rămaşi fără job este că Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) nu are niciun job disponibil în domeniul lor de activitate.
Cu peste 21.000 de şomeri înregistraţi până la această dată, judeţul Hunedoara are o rată a şomajului de 10,5 la sută. Dintre aceştia, 14.500 mai primesc indemnizaţie de şomaj. Din nefericire pentru hunedoreni, noul an vine cu noi disponibilizări. Astfel, în luna ianuarie, Hidroconstrucţia Râul Mare Retezat va disponibiliza 348 de angajaţi, S.C. Masa Adrigela S.A. Petroşani, 86 salariaţi şi S.C. Quasar S.A. Deva, 80 de angajaţi.

Tot mai puţine locuri de muncă  disponibile
Numărul locurilor de muncă disponibile hunedorenilor, în luna decembrie, este de aproximativ 300, majoritatea adresându-se muncitorilor necalificaţi din industria confecţiilor şi a construcţiilor. În Timiş, sunt disponibile 159 de locuri de muncă, din care niciunul nu se adresează absolvenţilor de facultate. În Caraş-Severin, AJOFM a publicat aproape 500 de joburi vacante.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite