Anul european al îmbătrânirii active: cursuri pentru pensionarii timișoreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii au șansa să devină studenți
Pensionarii au șansa să devină studenți

Fundaţia Student Plus continuă să deruleze Proiectul “Academia Seniorilor”, organizând cursuri de calculatoare şi limbi străine pentru pensionari, începând cu data de14 martie 2012.

Dupa ce în 2010, Uniunea Europeană a acordat atenţie combaterii sărăciei şi excluziunii sociale, iar în 2011 - promovării voluntariatului şi cetăţeniei active, în 2012 a decis să se focalizeze pe  problemele sociale asociate cu vârsta a treia şi cu fenomenul îmbătrânirii, declarând  2012 - Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii.

Astfel, conform intenţiilor UE, în 2012, vor fi promovate soluţii inovatoare la provocările de ordin economic şi social cu care se confruntă populaţia Europei, aflată în curs de îmbătrânire. De asemenea, proiectele derulate vor ajuta persoanele vârstnice să-şi menţină sănătatea fizică şi mintală şi să contribuie mai activ la piaţa muncii şi la viaţa societăţii.

“Vă faceţi griji cu privire la bătrâneţe şi vă întrebaţi care va fi rolul dumneavoastră în societate la vârsta de 60, 70 sau 80 de ani? Societatea apreciază din ce în ce mai mult contribuţia pe care o pot aduce persoanele vârstnice. Iată ideea care stă la baza acţiunilor noastre: a îmbătrâni activ înseamnă a profita de tot ce oferă viaţa, indiferent de vârstă – la serviciu, acasă sau în cadrul comunităţii. Această abordare este benefică nu doar pentru persoana în cauză, ci pentru întreaga societate”, este modul în care Comisia Europeana încurajeaza toți actorii ce pot contribui la succesul Anului European al îmbătrânirii active.

În cadrul proiectului Academia Seniorilor, început de Fundaţia Student Plus din Timişoara în urmă cu peste 4 ani, cei mai vârstnici studenţi ai urbei au posibilitatea să înveţe limbi străine şi calculatoare, să participe la conferinţe sau să se implice în proiecte sociale. Până în prezent, sute de pensionari au participat anual la aceste activitaţi, demonstrând că dezvoltarea personală şi implicarea în proiecte de voluntariat sunt opţiuni personale ce nu ţin cont de vârstă.

Cursurile se desfăşoară într-o atmosferă relaxată, materialele fiind adaptate nevoilor de învăţare şi posibilităţilor cursanţilor, iar trainerii, tineri voluntari români şi străini, descoperă zi de zi bucuria de a darui din energia şi timpul lor studenţilor de vârsta a treia.
 

Odată cu primele semne ale primăverii, Fundaţia Student Plus deschide porţile pentru noile cursuri de calculatoare si limbi străine pentru pensionari, nivelurile începătoare şi de aprofundare. Cursanţii seniori sunt aşteptaţi să se înscrie până în data de 13 martie inclusiv la urmatoarele cursuri:

- calculatoare - nivel începător, aprofundare şi intermediar
- limba engleza - nivel începător, intermediar, avansat
- limba germană - nivel începător
- limba spaniolă - nivel începător
- limba italiană - nivel începător şi avansat
- limba franceză - nivel începător şi avansat
- curs de limba şi cultura slovacă
- Seminarul susţinut de Zuzana Grochalova din Slovacia, "Turn the Page", ce îi invită pe cursanţii seniori la o abordare inedita a literaturii.




Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite