Angajările temporare deblochează piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractele pe perioadă determinată sunt soluţia care salvează şomerii. Angajarea de personal pe termen determinat este o măsură avantajoasă pentru firmele care au nevoie de forţă de muncă, dar nu se avântă la recrutări masive.

Firmele sunt din ce în ce mai precaute atunci când fac angajări, din cauza fragilităţii economice actuale. Contractele de muncă pe perioade determinate sunt o soluţie bună în plină criză, fiind varianta aleasă de multe companii şi reprezentând, în acelaşi timp, o salvare pentru oamenii rămaşi fără loc de muncă. Cei care vor să-şi găsească job nu mai sunt la fel de reticenţi când aud de astfel de contracte, precum erau în urmă cu doi ani. „Este o procedură folosită din ce în ce mai frecvent şi oamenii au început să se obişnuiască cu ideea”, a spus Luminiţa Socaci, consultant în resurse umane în cadrul Adecco.


Precauţi din cauza crizei


Companiile văd în contractele de muncă pe perioadă determinată o măsură de precauţie pe care şi-o asumă. „Angajatorii apelează la astfel de contracte şi datorită faptului că a apărut criza economică şi s-au făcut disponibilizări masive. Procesul de diponibilizare este unul foarte greu de realizat, care poate cauza diverse probleme şi, prin astfel de contracte, aceste probleme pot fi evitate de către angajator”, a explicat Şerban Mrejeriu, consultant în resurse umane în cadrul Aims-Human Capital. Angajamentele cu termen prestabilit sunt astfel mai avantajoase pentru companii. „Multe firme au început să meargă mai bine, dar totuşi lumea e prudentă”, a completat recruiterul. 


Avantaj pentru leneşi


Reprezentanţii companiilor care fac angajări în această perioadă spun că acest gen de contracte au ajuns să fie dorite mai degrabă de cei care nu au un loc de muncă. „Şomerii au dreptul să-şi întrerupă şomajul şi de aceea preferă contractele pe perioade determinate. Dacă le place pot rămâne, dacă nu le place, se pot întoarce la indemnizaţia de şomaj”, a explicat Animona Huţu, general manager al companiei Moda Tim.


Probă mascată


Angajamentele pentru perioade determinate sunt deseori folosite de companiile ce recrutează personal ca cea mai potrivită formă de contract pentru perioada de început. „O folosesc ca şi o perioadă de probă. În momentul în care se încheie perioada contractului, dacă angajatorul nu este mulţumit, poate renunţa mult mai uşor la angajat”, a explicat Luminiţa Socaci. În plus, foarte multe companii mari, care nu întâmpină dificultăţi financiare, urmează stilul de contractare din străinătate, acolo unde angajamentele cu termen sunt des întâlnite. „Contractul pe perioadă determinată este mai avantajos pentru firme. Se gândesc să nu angajeze prea multe persoane pentru ca în cazul în care se schimbă trendul economic, să nu treacă din nou prin disponibilizări”, a mai spus Mrejeriu.

Angajatorii vor contracte pe perioadă determinată pentru a evita birocraţia

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite