Timişoara: Anchetă surdă în satul cu 100 de ţărani care sunt orbi doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Anchetă surdă în satul cu 100 de ţărani care sunt orbi doar pe hârtie
Timişoara: Anchetă surdă în satul cu 100 de ţărani care sunt orbi doar pe hârtie

Medicii nu pot să descurce iţele anchetei din satul timişean Racoviţa, în care aproape 100 de persoane iau indemnizaţii de nevăzători. După izbucnirea scandalului de la Racoviţa, zece dintre nevăzători s-au vindecat. Alte persoane vor fi reevaluate, iar dacă boala nu a avansat vor pierde ajutorul.

„Ei iau ajutoare de handicapaţi şi sunt toată ziua la săpat şi la cucuruz”, erau acuzaţiile unei localnice din sat care şi-a reclamat vecinii la Prefectura Timiş că iau indemnizaţii de handicap fără a merita. Reclamanta, Stela Teodorescu, a mai spus că este suspect faptul că certificatele au fost eliberate de un singur medic. Prefectul Mircea Băcală a dat dispoziţie pentru începerea unei anchete medicale, dar cercetările s-au oprit la Colegiul Medicilor, după ce reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au spus că nu pot trece peste cuvântul medicului. „Colegiul Medicilor trebuie să anunţe şeful secţiei de Oftalmologie, să formeze o comisie cu medici specialişti şi să verifice dacă oamenii de acolo au sau nu probleme de vedere”, a spus şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Horia Vermeşan.

Noua lege face lumină în sat

Ancheta de la Racoviţa stagnează la Colegiul Medicilor. „Am primit o adresă. DSP vrea să ne pună în cârcă să facem ancheta pe teren. Ancheta trebuie făcută de un medic de la DSP cu şeful de secţie, iar în funcţie de rezultate noi vom vedea dacă este vorba de o culpă medicală”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din Timiş, Lazăr Fulger. Potrivit prefectului Mircea Băcală, zece persoane au renunţat la indemnizaţii înainte de începerea vreunei anchete. „Am primit un raport care arată că zece persoane sunt vindecate încă din 2007 şi de atunci nu mai primesc bani, dar figurează pe listă”, a spus Băcală. Acesta a mai spus că noua lege prevede că doar persoanele la care s-a agravat boala mai primesc ajutor, motiv pentru care vor fi reevaluate în perioada următoare 15 bolnavi.

Nevăzătorii legali ai satului

În afară de falşii nevăzători de la Racoviţa sunt şi persoane care chiar au probleme cu ochii. „Am lucrat la Lugoj şi am avut un accident, după care mi-am pierdut un ochi, iar acum am un ochi de sticlă şi primesc o pensie de 330 de lei”, a spus Parasca Fitera, unul din beneficiarii indemnizaţiilor de nevăzători. Şi nevasta fostului primar primeşte indemnizaţie de nevăzători, dar aceasta susţine că a suferit mai multe operaţii la ochi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite