Timişoara: Alpinistul Coco Galescu a revenit în România după expediţia din Himalaya

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Alpinistul Coco Galescu a revenit în România după expediţia din Himalaya
Timişoara: Alpinistul Coco Galescu a revenit în România după expediţia din Himalaya

Sportivul bănăţean a ajuns în această noapte la Timişoara, după ce a încheiat aventura de pe Himalaya. Nicio expediţie nu a reuşit să cucerească vârful Pumori (7.161 m)

Mai citiţi:

Timişoara: Partenerul alpinistul Coco Galescu s-a îmbolnăvit pe Himalaya şi a abandonat ascensiunea (GALERIE FOTO)

Timişoara: Alpinistul Galescu a plecat în Himalaya ca să protesteze pentru Munţii Banatului (GALERIE FOTO)

Timişoara: Coco Galescu a fost învins de gripă pe Himalaya

Timişoara: Asalt final de coşmar pentru alpinistul Cornel Galescu pe Himalaya

Timişoara: Alpinistul Cornel Galescu este răcit pe „Acoperişul lumii”

Coco Galescu a revenit cu un microbuz din direcţia aeroportului de la Budapesta. Acesta a ajuns cu bine la Timişoara, unde a fost întâmpinat de soţie şi cei doi copii. Alpinistul a plecat pe 31 septembrie pe Himalaya, pentru a cucerii vârful Pumori (7.161 m), în premieră românească. Sportivul din Caransebeş nu a reuşit să îşi atungă ţelul, fiind nevoit să abandoneze alături de toate celelalte echipaje care au plecat în expediţie.
Am ajuns până în creasta finală. Din punctual meu de vedere sunt foarte mulţumit. E prima dată când fac alpinism sportiv în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Coco Galescu. 


Alpinistul şi-a dat seama că vârful Pumori nu poate fi cucerit la prima vedere, astfel că se pregăteşte pentru o nouă expediţie, anul viitor.
Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cel de pe munte. Dar ne-am dat seama prea târziu. E ca o campanile militară, trebuie să ştii cu ce pleci, cu 100 de metri de coardă sau cu 30 de metri”, a mai spus alpinistul.

"Dacă pierd, să pierd luptând"

Lovitura decisivă pentru Galescu a fost renunţarea coechipierului său, Florin Grama, care după cinci zile în care nu putea să doarmă şi să mănânce a decis să coboare de pe munte. “Aveam nevoie de coechipier. Nu e un munte pe care să-l urc singur. Ultimii 700 de metri erau extrem de dificile. Trebuia să escaladez două obstacole masive: pereţi de 300 de metri, la altitudine de peste 6.000 de metri. Apoi, urma o porţiune de zăpadă, care nu se ştia dacă e întărit sau te înghite. Eu am spus că dacă e să pierd, să pierd luptând. Să mi se arate uşa închisă în faţă”, a afirmat Coco Galescu.

"Mai trebuie curtată Fiica Everestului"

Nicio expediţie nu a reuşit în această toamnă să cucerească vârful Pumori. Ultimii care s-au retras de pe munte au fost alpiniştii din Canada. Vârful şi-a păstrat renumele de “Fiica nemăritată a Everestului”. “Nu e genul de fată care să cedeze din prima. Mai trebuie curtată”, a mai spus Coco Galescu.

Mesaj de solidaritatea pentru Munţii Banatului

Cărăşeanul a trecut prin mai multe momente dificile. Una dintre ele a fost atunci când peste cortul său a căzut o bucată mare de gheaţă. Din fericire el a păţit nimic, însă un alpinist canadian s-a ales cu două coaste rupte.
Coco Galescu a reuşit să ducă la bun sfârşit cea de adoua misiune, aceea de a transmite un mesaj de solidaritatea cu Munţii Banatului. “Am urcat singur pe un vârf, Iceland Peack (6.100 m), unde am realizat o înfrăţire între un munte mare ca Himalaya cu unul mai mic, Munţii Banatului. Acolo am decretat acel decalog pentru protejarea muntelui”, a mai spus Coco Galescu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite