Terapie inedită: copii cu dizabilităţi trataţi cu lumină, sunet sau arome. Vezi cine a adus la Timişoara aceste metode

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva specialiste din Belgia le-au făcut un cadou extraordinar unor micuţi bolnavi. După ce au strâns din donaţii 2.500 de euro, terapeutele belgiene au dotat o sală pentru copii timişeni cu dizabilităţi.

Provenite dintr-o ţară unde asistenţa socială se bucură de o finanţare net superioară, privită în comparaţie cu situaţia din România, specialistele belgiene sunt cunoscute de către colegele lor de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Copil Timişoara drept persoanele care nu vin niciodată în vizită cu mâna goală. La prima vizită le-au adus copiilor cărucioare, iar la cea de-a doua, care s-a petrecut la începutul acestei luni, au dotat o cameră pentru stimulare bazală.

Daneela Lieselot Heidi, Stefanie Isabelle Rigolle şi Greta Maria Bruwier s-au ocupat mai întâi de colectarea fondurilor, apoi de cumpărarea obiectelor necesare dotării camerei, de amenajarea acesteia şi de predarea unor tehnici de lucru colegelor de la centrul timişorean menţionat. Totul în folosul zecilor de micuţi care se bucură acum de noile posibilităţi de a-şi explora psihicul. Copiii care beneficiază de acest tip de terapie bazală au potenţial restant, după cum spun specialiştii, pentru că nu au fost stimulaţi. Cei mai mulţi dintre ei au fost abandonaţi de părinţi în spital şi şi-au petrecut prima perioadă a vieţii internaţi, zăcând în paturile secţiilor de distrofici. Sunt copii cu probleme grave, cu tulburări de percepţie, retard sever, lipsă de reacţie la stimuli, micuţi cu nevoi speciale.

Aparatură scumpă
„Avem în centru beneficiari care, la vârsta de zece ani, au un nivel de dezvoltare egal cu cel întâlnit, în mod normal, imediat după primele două luni de la naştere. Aparatura care a fost adusă din Belgia este specială şi a fost foarte scumpă, dar copiii se bucură foarte mult de ea”, a declarat Mihaela Banta, instructor de educaţie la centrul aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş. În camera de joacă terapeutică se petrec lucruri care pot părea fără relevanţă pentru o persoană sănătoasă, dar care îi ajută pe micuţi să se relaxeze şi să înveţe ce înseamnă să simtă, identificând astfel ce poate face propriul lor corp. În terapie se folosesc lumini, sunete, arome, forme şi tehnici speciale adaptate pentru cazul fiecărui mic beneficiar.

Se lucrează cu cel mult doi copii simultan, sala fiind pregătită în funcţie de nevoile acestora. „Activităţile sunt unele dintre puţinele bucurii pe care le au, pentru că mulţi dintre ei stau întinşi în pat, inerţi. Stimularea bazală îi scoate din rutină, le ascute şi unele simţuri dar, mai ales, îi relaxează şi le oferă confort psihic”, a precizat Mihaela Banta. Printre dotările cumpărate de belgiene se numără, spre exemplu, o saltea care ia forma corpului şi se încălzeşte, oferindu-le micuţilor o senzaţie similară cu cea întâlnită în uterul mamei. Alte aparate instalate în pereţii camerei sunt folosite cu scopul de a diminua agresivitatea şi autoagresivitatea întâlnite la unii copii. Sala se poate folosi şi în întuneric deplin, pentru diferite jocuri bazate pe efecte luminoase.

Au strâns fonduri pentru copiii români
Specialistele din Belgia, colaboratoare ale Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Copil Timişoara, sunt angajate ale Institutului „Dominiek Savio” din oraşul Gent. Terapeutele au iniţiat o amplă campanie de strângere de fonduri, atât în cadrul institutului, cât şi în comunitate. Calculul de la finalul campaniei a arătat că se strânseseră 2.500 de euro, bani suficienţi pentru dotarea camerei de terapie bazală care funcţionează acum în beneficiul copiilor cu probleme grave abandonaţi de părinţi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite