Africa din Banat: bananele româneşti se coc într-o curte de pe strada Odobescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi tineri care locuiesc în Piaţa Bălcescu din Timişoara cultivă în curtea casei bananieri. Plantele exotice dau în acest an şi roade, făcând deja un ciorchine de banane.

Raul Constantinescu şi Cezar Fleşeriu sunt doi tineri de 19 ani care au crescut împreună într-o casă cu o curte comună de pe strada Odobescu din Timişoara. Primul bananier a fost plantat pe Odobescu în 1982. „Părinţii mei i-au adus de la Băile Felix. Mulţi ani au crescut în casă până când tatăl meu s-a hotărât să-i planteze în curte. Atunci au crescut şi nu s-au mai oprit”, a povestit Cezar începuturile plantaţiei de bananieri din curtea casei.

Cezar şi prietenul său Raul au crescut, iar sarcina îngrijirii plantelor le-a revenit lor. Eforturile le-au fost răsplătite din plin pentru că bananierii au ajuns şi la şase metri înălţime. Arborii au făcut în fiecare an şi fructe, dar bananele au picat imediat pentru că au apărut toamna târziu. În acest an, bananele au apărut mai devreme, ceea ce le dă speranţe tinerilor. „Înainte să scoată ciorchinele de banane sunt nişte semne, scoate nişte frunze mai mici, iar după ce scoate banane se termină viaţa lui, dar se continuă prin pui”, a explicat Raul Constantinescu.

Vezi întreaga poveste a bananierilor roditori şi a tinerilor care au grijă de ei, mâine în "Adevărul"


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite