Guvernul va arunca mizeria din spitale în curtea primăriilor din Vestul țării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe unități medicale din zona de Vest vor fi gestionate din bugetul comunităților locale. Atât conducerile spitalelor, cât și cele ale primăriilor susțin că măsura este una bună, dacă vor avea sprijin guvernamental.

Autoritățile locale vor să preia unitățile medicale, dar se tem că fără fonduri de la guvern, acestea vor ajunge cu lacătul pe ușă. În județul Timiș, 11 spitale vor trece în subordinea primăriilor. Trei dintre acestea sunt din Timișoara: Spitalul de Copii "Louis Țurcanu", Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Victor Babeș", Spitalul Municipal și Spitalul Clinic de Obstretică - Ginecologie "Dr. Dumitru Popescu".

Directorul Spitalului de Boli Infecțioase, Dorin Vancea, vede cu ochi buni subordonarea către primărie și spune că așa s-ar putea face mai multe investiții. "Pe termen lung este, cu siguranță, un lucru bun. Comunicarea dintre manager şi primar, Consiliu Local, este mult mai apropiată şi directă. Managerul îşi poate prezenta opiniile, poate prezenta priorităţile spitalului, care sunt secţiile care trebuie dezvoltate şi care secţii trebuie reduse", a declarat Vancea.

Probleme în toată regiunea


În ceea ce privește județele Caraș-Severin, Arad, Bihor și Hunedoara situația este similar. Dintre cele 17 unități medicale din județul Bihor, 13 trec în subordinea primăriilor. „Spitalul Județean din Oradea și cel din Nucet vor fi în subordinea Consiliului Județean Bihor. La minister rămân doar spitalul de recuperare din Băile Felix și cel de psihiatrie din Ștei", a spus Marius Pîrcioagă, directorul DSP Bihor, care se declară sceptic cu privire la capacitatea administrativă a primăriilor și a Consiliului Județean de a administra aceste unități.
La Arad, problemele sunt însă amplificate și de situația juridică incertă a unora dintre clădiri. "Oricum noi avem deja o serie de unităţi medicale în care contribuim la capitolul investiţii. Acolo unde se poate, pentru că sunt şi cazuri în care discutăm despre situaţii juridice neclare, cu clădiri retrocedate şi acolo nu putem face nici o investiţie.", a declarat Nicolae Ioşcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
La Hunedoara toate cele 13 spitale existente vor trece până la 1 iulie în administrarea locală. Potrivit lui Dumitra Ştefan, director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, această cifră poate suferi modificări, funcţie de negocierile care vor fi în perioada următoare. (Oana Bejenariu, Claudia Vidican, Claudia Adjudeanu, Adrian Sălăgean)

Problema descentralizării

Conducerea Primăriei Timişoara se teme că, dacă nu va avea sprijin de la guvern, pentru a susţine unităţile medicale, acestea s-ar putea închide. „Dacă guvernul descentralizează spitalele pentru ca acestea să fie mai aproape de comunitate e bine. Dacă le dau în subordinea primăriilor doar ca să se scape de responsabilitate, nu ştiu ce va fi", a spus viceprimarul Adrian Orza.

„Din moment ce deserveşte comunitatea, e bine ca şi primăria să aibă dreptul de a decide"
Cristian Oancea
Medic pneumoftiziolog

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite