Ifosele senatorilor şi deputaţilor din Vestul ţării ne costă sute de mii de euro lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai risipitor ales din zona de Vest a ţării este deputatul Valeriu Tabără care a cheltuit în luna martie 33.252 de lei, adică 7.963 de euro. Cea mai mare parte a acestor bani a fost destinată cazării în Bucureşti, adică 8.333 de lei, mai mult decât remuneraţia de deputat care este de 5.361 de lei.

Deputatul nu este deloc deranjat de "gaura" pe care o produce la buget şi consider că aceste cheltuieli sunt pe măsura muncii depuse de el. "Această sumă e destinată activităţilor zilnice, obişnuite. Dacă se micşorează suma, se micşorează şi activitatea. Nu mi se pare normal să se pună problema aşa", a declarat Tabără. Nici ceilalţi deputaţi de Timiş nu au fost mai "zgârciţi cu cheltuielile", astfel că suma totală pe care au risipit-o cei 12 este de aproape 73.000 de euro pe lună.


Pe locul doi se află Adrian Niţu, deputat PD-L de Arad, care a cheltuit în luna martie a acestui an aproape 7.800 de euro. Din cei aproape 7.800 de euro cheltuiţi în luna martie, cea mai mare sumă a constituit-o contravaloarea cazării în Bucureşti, adică aproape respectiv 2.000 de euro, în vreme ce alţi 1.050 de euro au reprezentat cheltuielile de transport în ţară.

Scump, scump...

Ocupantul locului trei este deputatul hunedoarean Gheorghe Firczak, care reprezintă Uniunea Culturală a Rutenilor din România. Conform datelor existente pe site-ul Camerei Deputaţilor, el a încasat aferent lunii martie o sumă netă echivalentă cu 7.147 de euro. Potrivit aceleiaşi surse, activitatea parlamentară a deputatului Gheorghe Firczak pe anul 2010 cuprinde două propuneri legislative şi, în data de cinci mai, o luare de cuvânt de 24 de secunde în plenul Parlamentului.

La mică distanţă de hunedoarean se află bihoreanul Lakatos Petru, reprezentant UDMR, care a cheltuit în luna martie a acestui an 6.895 de euro, urmat de deputatul Gheorghe Hogea care a consumat în luna martie suma de 6.451 de euro din care aproape 2.000 de euro a costat numai cazarea în Bucureşti.

TOPUL CELOR MAI COSTISITORI DEPUTAŢI

TIMIŞ. "Cel mai scump" deputat este Valeriu Tabără, din partea PD-L, care a cheltuit aproape 8.000 de euro.
ARAD. Pe locul doi se află arădeanul, Adrian Niţu, deputat PD-L, care a cheltuit în luna martie a acestui an aproape 7.800 de euro
DEVA. Gheorghe Firczak, care reprezintă Uniunea Culturală a Rutenilor din România risipit o sumă netă echivalentă cu 7.147 de euro.
ORADEA. Cel mai scump deputat bihorean este Lakatos Petru, reprezentant UDMR, care acheltuit în luna martie a acestui an 6.895 de euro,
REŞITA. Deputatul cărăşean Gheorghe Hogea a consumat în luna martie suma de 6.451 de euro din care aproape 2.000 de euro a costat numai cazarea în Bucureşti.

image
image

Senatorii nu se lasă mai prejos

Cei patru senatori de Timiş scot din buzunarul public peste 25.000 de euro în fiecare lună, ceea ce înseamnă că întreţinerea celor patru ne costă cel puţin 300.000 de euro pe an. Pe aleşii noştri, sumele nu îi impresionează deloc şi susţin că acestea sunt îndreptăţite având în vedere volumul de muncă depus de ei. Pentru alţii, cum este cazul senatorului PNL Nicolae Robu, a vorbi despre banii publici cheltuiţi în fiecare lună, 7.826 de euro, este echivalent cu a stârni furtuna.

Contactat telefonic, Robu s-a arătat deranjat de întrebările privind sumele cheltuite lunar şi a procedat aşa cum ar face orice academician de marcă, trântindu-ne telefonul în nas.
Gheorghe David, situat pe primul loc în topul celor mai costisitori senatori, a declarat că suma alocată lunar este proporţională cu volumul de muncă depus. „Nu cunosc suma exactă, însă pot să vă spun că, dacă se pune problema unei reduceri, eu sunt de acord cu ea şi mă voi conforma. Cheltuielile lunare sunt pentru cei trei angajaţi pe care îi am, salariul meu, cazarea, transportul, utilităţile.", a declarat David.

Cheltuieli inutile

Cel mai "scump" senator arădean, Constantin Traian Igaș este și liderul grupului parlamentar PD-L din Senat și președinte al comisiei pentru regulament. Senatorul arădean mai este membru și în adunarea parlamentară a Consiliului Europei și cea a OSCE. De la preluarea mandatului, Constantin Traian Igaș a avut 20 de interpelări, 18 declarații politice și șapte întrebări.

image


De celaltă parte, cel mai ieftin senator arădean este Avram Crăciun, membru al PSD. Acesta este membru al comisiei pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă dar și al Adunării parlamentare a OSCE. Activitatea sa parlamentară din acest mandat a constat în opt întrebări, nouă interpelări, din care trei primului ministru și a mai semnat o moțiune.

Câştigă ca starurile muzicii

Parlamentarii hunedoreni se pot lăuda că au încasat în luna martie a lui 2010 sume egale sau doar cu ceva mai mici decât vedetele muzicii de pe la noi. Astfel, senatorul Dorin Păran cu 7.156 de euro şi deputatul Georghe Firczak cu 7.147 de euro nu sunt în alt registru de venituri comparativ cu mai multe vedete consacrate din ţară. Venitul lunar pe care l-au înregistrat în 2009 Mihai Trăistariu, Smiley sau DJ Project s-a ridicat la o valoare medie de 8.300 de euro. Din altă perspectivă, investiţia totală din bani publici pentru întreţinerea pe timp de o lună a opt deputaţi şi trei senatori de Hunedoara, în valoare de 75 de mii de euro, reprezintă aproximativ un sfert din veniturile făcute într-un an întreg de trupa Holograf.

Scump la vorbă

Lider în privinţa banilor pe care românii îi învestesc în el este Cornel Popa (PNL), membru în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială. În luna martie, când senatorul ne-a costat peste 7.500 de euro, Popa a adresat o singură întrebare, legată de deteriorarea DN 76 Oradea - Deva. În total, din 2008 încoace, senatorul bihorean a pus nouă întrebări, interesându-se, printre altele, de viitorul bolnavilor de cancer din Bihor şi de subvenţionarea investigaţiilor PET/CT, de la centrul din Oradea.

Cei doi senatori ai judeţului Caraş-Severin cheltuie împreună, în medie, aproximativ 10.000 de euro pe lună de la bugetul public. Cel mai „scump" senator este Iosif Secăşan, care consumă din banii statului peste 5.300 de euro lunar. „Eu, de meserie, sunt chirurg şi am fost ales de 27 de mii de oameni să îi reprezint. Consider că trebuie să trăim decent şi că sumele pe care noi le folosim trebuie să fie raportate şi la celelate venituri din instituţii. Dar cred că Parlamentul şi parlamentarii trebuie respectaţi pentru că reprezintă chintesenţa statului", a spus senatorul. (Claudia Adjudeanu, Adrian Sălăgean, Claudia Vidican, Dana Firiţeanu)

image

TOPUL CELOR MAI COSTISITORI SENATORI

TIMIŞ. Gheorghe David (PD-L) 7.850
BIHOR. Cornel Popa (PNL) 7.553 €
HUNEDOARA. Dorin Păran (PD-L) 7.100 de euro
CARAŞ - SEVERIN. Iosif Secăşan (PD-L) 5.300 de euro
ARAD. Traian Igaş (PD-L) 5.121 de euro

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite