SCANDAL ÎN SUTANE: Dracul şi-a băgat coada la Facultatea de Teologie de la UVT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Injurii, calomnii şi batjocură la cea mai morală facultate a Universităţii de Vest. Fostul şef al catedrei de Teologie, Viorel Cherciu, se simte persecutat atât de conducerea universităţii, cât şi de cea a Mitropoliei, pentru că a fost dat afară.

Preotul Viorel Cherciu s-a opus titluarizării unui coleg de-al său la catedra de teologie, pe care o "păstorea". Acesta i-a adresat câteva cuvinte "de dulce" şi s-a ales cu un proces. Mitropolia a încercat să-i împace şi să-l convingă pe Viorel Cherciu să renunţe la litigiu, susţinând că nu face nici cinste Bisericii Ortodoxe Române. Şeful de catedră nu a vrut, şi a rămas şi fără binecuvântare de la Mitropolia Banatului, şi fără serviciu. A câştigat, în schimb, procesul de calomnie intentat lui Vasile Muntean, preotul care urma să fie titularizat, din punctul de vedere al lui Cherciu, "pe pile", pentru că ar fi fost coleg cu Patriarhul Daniel. Mitropolia Banatului crede că "sminteala" cadrelor didactice a plecat de la "jigniri reciproce".Tot acest scandal a încintat spiritele în facultatea de teologie şi fiecare susţine că are dreptate. Motivele de la care a pornit toată tevatura ţin de obiceiuri lumeşti şi nu de dezbateri dogmatice, aşa cum s-ar putea crede despre nişte feţe bisericeşti.

„Răspopitul"

Cherciu a fost cadru didactic la facultatea mai sus-amintită timp de 16 ani şi şef de catedră doi ani, până să fie concediat de către conducerea UVT. El spune că toate problemele au apărut din cauză că Vasile Muntean, preot lugojean, care predă la facultate din postura de colaborator, ar fi fost favorizat. Concret, un post de titular urma să fie scos la concurs, iar Cherciu şi alţi colegi de ai săi au considerat că Muntean nu îndeplineşte condiţiile necesare. Curând, între cei doi a început un adevărat scandal, în care şi-au adresat cuvinte neortodoxe, şi au apărut şi victimele colaterale. Preotul Vasile Muntean a declarat: "Nu pot intra în amănunte. Mitropolia, la îndemnul Patriarhiei trebuie să rezolve probleme". În schimb, rectorul universităţii, Ioan Talpoş susţine că Viorel Cherciu a creat, de-a lungul timpului, mai multe probleme şi că l-a concediat pe acesta pentru că nu mai avea binecuvântarea Mitropoliei. Reprezentanţii consiliului eparhial confirmă spusele lui Talpoş şi invocă statutul BOR pentru a explica decizia luată.

image

"S-au jignit reciproc şi de aici a pornit totul. Noi nu am avut nici o problemă cu părintele Cherciu, ci am vrut să aplanăm lucrurile"
Pr. Zaharia Pereş, consilier cultural Mitropolia Banatului

Citiţi amănunte despre adevăratele motive pentru care a izbucnit acest scandal şi ce părere au toţi cei implicaţi, miercuri, în

ziar rulat adevărul
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite