Copiii timişorenilor care sunt plecaţi la muncă în străinătate vor fi consiliaţi de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia "Salvaţi Copiii" a demarat un program de pregătire suplimentară a copiilor ai căror părinţi au luat calea străinătăţii pentru un trai mai bun. În fiecare program sunt implicaţi un cadru didactic, un consilier şcolar/psiholog şi un asistent social.

Programul dedicat copiilor rămaşi singuri acasă în urma migraţiei părinţilor lor este activ în opt unităţi de învăţământ prin programe "Şcoala după Şcoală", prin care se asigură pregătirea suplimentară a copiilor, orientarea şcolară şi consilierea individuală. În fiecare program sunt implicaţi un cadru didactic, un consilier şcolar/psiholog şi un asistent social.


Personalul implicat în programe ţine permanent legătura cu persoanele în a căror îngrijire se află copiii şi asigură orientarea, pregătirea şi consilierea acestora prin întâlniri şi vizite la domiciliu. Până în prezent, 234 copii sunt beneficiarii direcţi ai acestui program.

image

Singuri acasă

Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi să lucreze în altă ţară reprezintă o categorie extrem de vulnerabilă, expusă riscului abandonului şcolar şi excluziunii sociale. Organizaţia Salvaţi Copiii România, cu sprijinul Enel CUORE şi Intesa Sanpaolo Bank, a inaugurat programul Creştem împreună, având ca obiectiv diminuarea impactului negativ al migraţiei economice a părinţilor în Italia asupra copiilor rămaşi singuri acasă, în România, prin care acordă asistenţă socială, psihologică şi pedagogică copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în Italia.

Peste 85.000 de copii lăsaţi în urmă

Conform ultimei statistici a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului sunt: peste 85.605 de copiii rămaşi fără unul sau ambii părinţi în urma plecării acestora la muncă în străinătate, dintre care 26.706 de copii rămaşi fără nici un părinte lângă ei, după ce ambii părinţi sau unicul susţinător au plecat să lucreze în străinătate.


„Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate reprezintă o categorie specială, neinclusă în programe sociale sau pedagogice. Aceşti copii nu sunt, teoretic, singuri: ei au părinţi, dar care nu sunt lângă ei, nu îi iau de la şcoală, nu le verifică temele. Din aceste cauze, ei devin introvertiţi, nesiguri şi de multe ori abandonează şcoala, pentru că nu fac faţă solicitărilor pedagogice. Programul implementat de organizaţia Salvaţi Copiii se adresează acestor copii şi părinţilor lor", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite