Un timişorean a fost controlat de către poliţia concediilor medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia concediilor medicale a intrat în acţiune şi la Timişoara. Primul timişorean controlat s-a dovedit a fi nevinovat.  Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au refuzat să spună numele acestuia, însă au precizat că este vorba despre un angajat din mediul privat.


Inspectorii CJAS Timiş au primit o plângere din partea unui director de firmă care îl suspecta pe un angajat că şi-ar fi luat concediu medical neîntemeiat şi, implicit, pe medicul curant al acestuia. Suspiciunea s-a dovedit, însă, a fi neîntemeiată, întrucât pacientul se afla la domiciliu, iar diagnosticul său a fost bine stabilit de către medic. "La solicitarea angajatorului, inspectorii CJAS Timiş s-au deplasat la domicliul unui pacient pentru a verifica, dacă acesta este la domiciliul menţionat în declaraţia pe proprie răspundere, acordată medicului care a eliberat certificatul medical şi s-a constatat că acesta era la adresa menţionată, în declaraţia repsectivă", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mariana Mocioalcă.

Domiciliu forţat

Cei care îşi iau concediu medical nu mai au voie să părăsească domiciliul decât în anumite situaţii. Asiguraţii au obligaţia să depună la medicul care-i eliberează concediul medical o declaraţie pe propria răspundere cu următoarele condiţii de eliberare a concediului medical: să anunţe angajatorul/plătitorul de indemnizaţii cu privire la incapacitatea temporară de muncă, precum şi datele medicului care a eliberat certificatul de concediu medical, în primele 24 de ore de la obţinerea acestuia, să menţioneze adresa de reşedinţă pentru perioada concediului medical; să fie prezent la adresa de reşedinţă indicată pe toată perioada concediului medical, cu excepţia situaţiilor, care necesita efectuarea de tratamente de specialitate, analize sau alte proceduri medicale.
Pe durata valabilităţii concediului medical, persoana care beneficiază de concediu poate fi vizitată la adresa indicată, în intervalele orare 08:00-11:00, 12:00-17:00 şi 18:00-20:00.

Mulţi, dar bolnavi

Poliţia concediilor medicale nu a speriat pe nimeni, întrucât numărul celor care "s-au îmbolnăvit cu acte în regulă" este similar cu cel de anul trecut. Doar în primele trei luni ale acestui an au fost înregistrate 44.577 de concedii medicale: 12.600 în luna ianuarie, 14.043 în februarie şi 17.874 în martie. Anul trecut 198.048 de timişeni au fost în concediu medical.
Pentru pacienţii recalcitranţi, pot fi solicitaţi şi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, însă numai dacă sunt solicitaţi anterior deplasării la domiciliul bolnavului sau dacă a fost efectuat un apel la 112.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite